Elon Musk potvrdil postupné otvírání Superchargerů ostatním. Už letos

3
Elon Musk potvrdil postupné otvírání Superchargerů ostatním. Už letos
Fotografie: Tesla
  • Elon Musk potvrdil přípravu na Twitteru
  • Podrobnosti nejsou známé, jen časový plán

Síť Superchargerů už dnes zahrnuje přes 25 000 tisíc nabíječek na více než 2 700 místech světa. Jako jediná stále funguje v proprietárním režimu, tzn. ostatní elektromobily se u ní nenabijí. V USA tomu brání odlišný konektor, v Evropě nikoliv; zdejší Superchargery už nějakou dobu používají také CCS2, který je tu nejrozšířenější. Technicky tedy nic nebrání dohodě o sdílení i s dalšími výrobci, ovšem Elon Musk podle svých slov dosud čekal na adekvátní nabídku konkurentů. Ti by se měli podílet na nákladech na provoz Superchargerů.

Příběh se podle electrek.co vyvinul trochu jinak; Tesla využila pobídku norské vlády na vybudování dalších nabíjecích stanic, jenže podmínkou bylo otevření sítě pro veřejnost. A tím to podle původních zpráv mělo také skončit. Jenže neskončilo, Elon Musk osobně potvrdil, že pokračují přípravy na širší zpřístupnění a dokonce zveřejnil i časovou osu. Zpřístupnění bude prostřednictvím adaptéru a aktualizace mobilní aplikace. Bude se však muset postupovat s opatrností, aby nedošlo k přetížení sítě, která je na několika místech již na hraně kapacity.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Už se nemohu dočkat až tam pojedu nabít za možná 10 Kč/kWh, sice doma nabíjím za 2,20, ale nevadí, od Muska to bude ekologické :)
Tomas Zajicek
Tomas Zajicek
Hezké vědět za kolik nabíjíte doma, ale na cestách u nabíječek 100 kW a více za pár korun nenabijete.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze