Vrací Tesla do hry Magic Dock? Už by nemusela, ale přesto na něm pracuje

Vrací Tesla do hry Magic Dock? Už by nemusela, ale přesto na něm pracuje
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Tesla uvedla v únoru řešení pro ty, kteří chtějí nabíjet na Superchargerech jiná auta než Tesly
  • Jmenuje se Magic Dock a je přímo součástí Superchargerů
  • Nestačilo se však rozšířit a ztratilo hlavní důvod své existence

Elon Musk při budování Superchargerů dobře věděl, že o nejucelenější nabíjecí síť světa bude zájem i z třetích stran a podle toho jednal. Neustále vnadil společnost vágními přísliby demokratizace, tzn. zpřístupnění sítě i jiným autům než Teslám, nicméně nic konkrétního v tomto směru nepodnikal. Až později se ukázalo, že hledal nejvýhodnější nabídku. Měl totiž spočítáno, že zvýšené příjmy z nabíjení by mohla snadno zastínit zhoršená přístupnost už nyní místy přetížených Superchargerů pro teslisty. Jenže přišly dotace na další výstavbu s podmínkami zpřístupnění příslušných nabíječek všem.

V Evropě to velký problém nebyl, protože většina zdejších Superchargerů už používá i konektor CCS2, který adaptovaly i zdejší malé Tesly. Ovšem v USA Tesla používá svůj vlastní standard NACS, který uvedla ještě před CCS a aktuálně jej akceptovala a normovala i organizace SAE. Jenže ostatní značky dosud používaly fyzicky odlišný CCS1 a naprostá většina amerických elektromobilů mimo Teslu jej dosud má. Jenže většina značek nedávno přijala pro americký trh právě NACS.

To byl okamžik, kdy prakticky ztratil smysl další vynález Tesly jménem Magic Dock. Ten při příjezdu jiného auta než Tesly a aktivaci skrze aplikaci uvolní přímo v těle Superchargeru adaptér, který zákazník rovnou vytáhne už nasazený na konektoru NACS. Cílem tohoto originálního řešení bylo pochopitelně fyzické zpřístupnění Superchargerů třetím stranám. Jenže se podle electrek.co stačilo objevit jen asi na desítce stanic v New Yorku a Kalifornii a pak další aktivity ustaly kvůli výše popsaným důvodům.

Nyní se ale zdá, že projekt ještě neskončil, byť s jeho masivním nasazením je určitě konec. Nicméně přechod dalších velkých hráčů na NACS začne až příští rok a vozů s konektory CCS1 už jezdí dost na to, aby to Tesla zohlednila a Magic Docky dále instalovala. Aktuálně přibyl jeden v Texasu a lze zřejmě očekávat ještě další instalace.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze