Elon Musk oslavil padesátku. Dál polarizuje svět a nehodlá s tím přestat

1
Elon Musk oslavil padesátku. Dál polarizuje svět a nehodlá s tím přestat
Fotografie: Tesla
  • Chudý chlapec vyrůstal v nefunkční rodině na pretorijském předměstí
  • I přes jeho otevřenost se o Elonově soukromí mnoho neví
  • Mezi jinými miliardáři je vysloveným introvertem

Tak trochu bez povšimnutí prošlo, že muž, který změnil planetární i meziplanetární mobilitu, se v plné síle dožil abrahámovin. Server insideevs.com si však vzpomněl. Elon Reeve Musk, jako vždy soustředěný a ochotný věnovat veškerý svůj čas a všechny peníze, kterých má opravdu hodně, do svého podniku. Budí velké kontroverze, tu na něj praskne, že se legálně vyhnul zaplacení byť jediného dolaru na daních, aby se vzápětí objevila zpráva, že jen za první čtyři měsíce letošního roku rozdal 150 milionů dolarů (zhruba 3,25 miliardy korun) na charitativní projekty. Tu slyšíme od bývalých zaměstnanců, jak nelítostný bossing vládne v Muskových firmách, pak vidíme Elona, který na sebe nedávno prozradil, že trpí Aspergerovým syndromem, je tedy autistou, jak na se na veřejnosti zajíká, mluví tichou a akademickou angličtinou, v rozporu s hlučnými buranskými způsoby řady jiných amerických miliardářů v čele s Donaldem Trumpem, a prakticky není schopen říct souvislou větu spatra. Jak si rád povídá s obyčejnými dělníky na stavbě své Gigafactory a na požádání jim předvede neumělý gag s nesmělým chlapeckým úsměvem, aby se pak vrátil do své skromné kanceláře, kde je schopen několik dní bydlet a prakticky nespat, když se řeší nějaký problém.


Se svými zhruba 160 miliardami dolarů (cca 3,5 bilionu korun) je rodák z chudého předměstí jihoafrické Pretorie a otec sedmi dětí (z nichž jedno zemřelo) oficiálně druhým nejbohatším mužem světa za Jeffem Bezosem. Přesto na veřejnosti vystupuje spíš jako trochu zaskočený student a rozhodně se neopájí okázalými demonstracemi svého majetku. Naopak působí dojmem, že se mu v hlavě rodí další plány. Jako typický autista není nadšený z komunikace s vnějším světem, přesto Twitteru svěřuje i překvapivě otevřené informace o svém podnikání a najde si čas odpovědět téměř každému fanouškovi. Jeho firmy jako by byly odrazem jeho osobnosti. Zcela rezignovaly na jakékoliv PR, neutrácejí ani dolar za reklamu, ale vykazují stále neuvěřitelnou efektivitu a často udávají směr zbytku světa. Díky jeho tvrdohlavosti se elektromobilita dostala tam, kde je dnes a kde by ji před deseti lety nečekal ani ten největší optimista. Díky němu se vesmírné lodě naučily bezpečně přistávat a zase opakovaně startovat. Díky němu se zřejmě brzy dočká internetu každý člověk na zemi, včetně těch nejodlehlejších koutů. A tak bychom mohli pokračovat.

Každopádně smekáme nad tím, co jediný člověk s velkou vizí dokázal a přejeme do další padesátky neutuchající příval sil, nápadů a přízně lidí i osudu.

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Čekal jsem aspoň nějakou free reklamu na něco od Tesly, a ona je to jen reklama na jeho narozeniny? Aspoň nějaká zmínka o technologiích a autech tu mohla zaznít místo drbů ala Chvilka pro tebe 😆

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze