Tesla vylepšila svůj Roadster. Chystá se něco šíleného

Tesla vylepšila svůj Roadster. Chystá se něco šíleného
Fotografie: Tesla
  • Finální verze dostane designové úpravy
  • Chce být nejrychlejším autem světa
  • Dosáhne toho originálním způsobem

Chystané produkční novinky Tesly zajímají tolik lidí, že by si zasloužily samostatný magazín, který by nepsal o ničem jiném. Neustávající proud aktualizací, proklamací a lákavých proslovů sytí velkou fanouškovskou komunitu po celém světě a často zaujme i obecný lid. Zejména, když se objeví něco podobného, jako naznačují spekulace kolem chystaného nové Tesly Roadster. Ta se představila (spolu s kamionem Semi) už v roce 2017 a tehdy způsobila pořádný rozruch. Předběžné parametry totiž byly při tehdejším stavu techniky zkrátka neuvěřitelné. Zrychlení 0–96 km/h za 1,9 s, nejvyšší rychlost přes 400 km/h a 200kWh baterie, umožňující dojezd 1 000 km. Tedy lepší parametry, než nabízelo v té době patnáctinásobně (!) dražší Bugatti Chiron. Pravda, to už se tou dobou rok vyrábělo a Roadster byl teprve na začátku vývoje. Jenže Elon Musk mívá ve zvyku věci dotahovat do konce a rozdíl v akceleraci 0–96 km/h půl sekundy, to je v této lize rozdíl dvou tříd. Mimochodem, výroba Roadsteru byla tehdy anoncována na rok 2020.

Čtyři roky uplynuly, na prolomení dvousekundové mety si brousí zuby řada dalších výrobců a Tesla potřebuje něco, co by se stalo symbolem absolutní exkluzivity. Hodilo by se třeba umazat další půlsekundu, jenže to už by bylo laškování s hranicemi fyzikálních možností. Věci typu setrvačnost těžkého auta, součinitel tření pneumatik či torzní tuhost hnacích hřídelů prostě svou roli hrají. A s tím bohužel nic nenadělá ani Elonův entusiasmus. Tady už stojí každá desetina sekundy hromady peněz i dlouhého vývoje. Ale pak se podle electrek.co zrodil šílený nápad, jak už se to vizionářům, zejména těm geniálním s Aspergerovým syndromem (k němuž se Elon Musk nedávno veřejně přiznal), občas stává.


Nikdo zatím neoznámil nic konkrétního, jen sám pan generální, mistr práce s informacemi, napíná veřejnost. Nedávno dodal, že v době premiéry slíbené parametry byly jen základní. A pak začal mluvit o paketu SpaceX. Ten nejenže vtipně odkázal na Roadster minulé generace, vznášející se ve vesmíru i s figurínou astronauta za volantem, ale také otevřel prostor pro nekonečné diskuze. Jenže těm byla záhy učiněna přítrž. Musk totiž začal vysvětlovat, co že by ten paket měl vlastně být. A v tom okamžiku nevěřícně zakroutili hlavami i nejoddanější Elonovi pochlebovači. Za příplatek totiž máte dostat studený raketový motor! A aby byl dojem dokonalý, má se skrývat pod výklopnou poznávací značkou. Ostatně bondovský příměr, který se přímo vnucuje, použil i sám Musk. Zpočátku to vypadalo jako vtip, ale autisté smysl pro humor nemívají. Takže to vypadá, že si nový Roadster, až se tedy začne vyrábět (střízlivým odhadem napřesrok), opravdu budete moci koupit s přídavným raketovým pohonem. A s ním zašlapat do země všechno, co má kola a pohybuje se po silnicích. Zrychlení 0–96 km/h za 1,1 s je totiž hodně vysoko nasazená laťka...

Technické parametry Tesla Roadster (2020)

Kompletní specifikace
Konstrukcekupé, ? × ? × ? mm, ? kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon1 400 koní, točivý moment: 1 000 Nm
Baterie200 kWh
Nabíjení
Spotřeba?
Cena od
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze