Elektromobily zachraňují Mercedes aneb třikrát tolik, krizi navzdory

Elektromobily zachraňují Mercedes aneb třikrát tolik, krizi navzdory
Fotografie: Mercedes-Benz
  • Mercedesu se začínají vyplácet investice do elektromobility
  • Růst plug-in hybridů zpomaluje, ale bateriové elektromobily raketově stoupají

Mercedes ohlásil prodejní statistiky za první letošní kvartál. Celkový celosvětový propad prodejů osobních aut značek Mercedes-Benz a Smart o 15 % příliš optimisticky nezní, avšak fanoušci elektromobility mají důvod k radosti. Čistě bateriových elektromobilů (BEV) se totiž za první tři měsíce roku 2022 prodalo 21 900, tedy více než trojnásobek oproti stejnému období loni (+210 %). Plug-in hybridy (PHEV) naopak zvolňují; prodeje meziročně narostly pouze o 8 %. Přesto jsou jejich prodeje ve výši 45 900 jednotek stále proti BEV více než dvojnásobné. Pokud bude ovšem pokračovat současný trend, už příští rok můžeme očekávat obrat. Na druhou stranu embargo na dovoz západního zboží do Ruska, tradičního odbytiště vrcholných modelů, zřejmě ještě výrazně promluví do čísel za druhý kvartál.

Úhrnné statistiky všech nabíjecích Mercedesů (PHEV+BEV) vypadají také dobře; automobilka jich umístila 67 800, tedy meziročně o 37 % více. Spolu se Smartem pak celý koncern prodal 74 200 nabíjecích osobních aut, která dosáhla v globálním měřítku 15% podílu na celkových prodejích 501 600 ks. V Evropě šlo dokonce o 33 %. Hlavní zásluhu na těchto číslech mají modely Mercedes-Benz EQA, EQS a EQC. A to se na trh teprve chystají či čerstvě vstupují potenciální hity EQE, EQS SUV, EQT či EQB.

Teprve na začátku elektrické cesty jsou stále plně elektrické dodávky Mercedes-Benz Vans. Těch si našlo kupce 2 700, tedy meziročně o 133 % více. Podíl na celkových prodejích 89 900 se zde počítá zatím na nižší jednotky procent, konkrétně na 3 %. Více než dvojnásobným růstem se však může pochlubit eVito a eSprinter, v soukromém sektoru pak luxusní EQV s meziročním růstem o 103 %. Zejména tento model s vysokou přidanou hodnotou je ve statistikách oním pověstným drahokamem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze