Elektromobil, který nemusíte nabíjet, těžké elektrické kamiony a další novinky

fNews #192
Elektromobil, který nemusíte nabíjet, těžké elektrické kamiony a další novinky
Fotografie: Lightyear
  • Lightyear Model 0 má nejlepší aerodynamiku ze všech sériových aut
  • Volvo bude vyrábět těžké elektrické kamiony jako první na světě
  • Český stát koupí stovky elektromobilů Hyundai za tři čtvrtě miliardy korun

Vítejte u 192. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky z elektromobility. Tentokrát se podíváme na elektromobil s rekordní aerodynamikou, těžké elektrické kamiony Volvo nebo nákup stovek elektromobilů do české státní správy.

fNews #192 – Elektromobil, který nemusíte nabíjet, těžké elektrické kamiony a další novinky

Podcast v audio formě

Začneme v Evropě, ale těžko říci, ve kterém státě. Lightyear je totiž nizozemský projekt s italským designem, který se bude vyrábět ve Finsku. Koncept Lightyear One dostal pro sériovou produkci označení číslicí 0. Zároveň ještě před zahájením výroby prošel testem aerodynamiky a dostal se výrazně pod hodnotu Mercerdesu EQS, který má ze současných sériových aut nejnižší součinitel odporu vzduchu. Zatímco Mercedes má cx=0,20, Lightyear se chlubí hodnotou 0,175. Zvláště na dálnici tedy bude velmi efektivní ve srovnání s jinými elektromobily. Navíc má na karoserii fotovoltaické panely, které na příznivém slunci vyrobí každou hodinu až 1 kilowatthodinu. Teoreticky jej tedy nemusíte nabíjet vůbec, když jezdíte jen kratší trasy.

Zatímco předchozí novinka bude mít opravdu extrémně malou spotřebu, rozhodně to nebude platit o té následující. Ta ale zase převeze extrémně těžký náklad na poměry elektromobilů. Volvo totiž jako první zahájí sériovou výrobu až 44tunových kamionů. Zpočátku to bude v závodě Tuve v Göteborgu, ale napřesrok se přidá i závod v belgickém Gentu. Podle Volva téměř polovina zboží urazí vzdálenost menší než 300 kilometrů a právě to je prostor pro elektrické kamiony. Jaký pohon podle vás může nahradit naftu u zbytku kamionů, které jezdí delší vzdálenosti? Rádi si přečteme váš názor v komentářích.

Nakonec se podíváme na připravovaný nákup stovek elektromobilů do státní správy. I když by stát měl v případě snižování emisí být příkladem, u nás v Česku to alespoň v oblasti vozového parku tak úplně neplatilo. Tedy až na některé výjimky, třeba flotilu elektrických policejních Ioniqů nebo Enyaqy pro české předsednictví v Evropské unii. Nyní se ale objevila zpráva o dalším záblesku snahy, protože Ministerstvo financí uzavřelo s automobilkou Hyundai Motor Czech s.r.o. rámcové smlouvy na dodávku stovek elektromobilů pro nejrůznější státní instituce a ministerstva. Kromě vítězné automobilky se výběrového řízení účastnily i značky Škoda, Ford a Renault.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze