Elektrický Jaguar I-PACE má dojezd 500 km a 400 koní

Elektrický Jaguar I-PACE má dojezd 500 km a 400 koní
Fotografie: Land Rover Jaguar
  • Kapacita baterií činí 90 kWh
  • Cena by se měla dostat pod 2,5 milionu korun
  • Zrychlení z 0 na 100 km/h zvládne SUV za 4 vteřiny

O tom, že Jaguar chystá elektrické SUV, jsme slyšeli již několikrát. Naše sny ale automobilka s kočkovitou šelmou ve znaku přetavila ve skutečnost až překvapivě brzy. Vůz byl představen v Las Vegas ve formě téměř hotového produkčního kousku.

Firma Jaguar nemohla přijít na trh s nějakým „suchým” elektroautíčkem s dojezdem 200 kilometrů. Automobilka samozřejmě měla na mysli, že bude muset bojovat proti Audi e-tron nebo Tesle Model X. Proto má vůz dvojici elektromotorů, každý se dvěma stovkami koní. Tím, že má každý elektromotor na starost jednu nápravu, lze výkon sčítat a vůz má samozřejmě pohon všech čtyř kol. Katapultace z nuly na sto kilometrů za hodinu pak díky celkovým 400 koním a 700 Nm točivého momentu proběhne za 4 vteřiny.

Pokud již nyní přemýšlíte, jestli budete moci svoje stávající SUV vyměnit za I-PACE a vozit celou rodinu, prozradíme, že vůz je dlouhý 4 680 mm, vysoký 1 560 mm a široký 1 890 mm. Zavazadlové prostory pak v autě najdete dva: klasický kufr vzadu má objem 530 litrů a přední zavazadlový prostor přidá dalších 36 litrů.

A teď to nejdůležitější – dojezd. Je jisté, že I-PACE bude disponovat baterií o kapacitě 90 kWh, tedy stejnou jako má Tesla s motorizací 90D. Britskému SUV by taková zásobárna energie měla vystačit na 500 kilometrů dojezdu. Nabíječka s výkonem 50 kW by měla baterii dobít na 80 procent kapacity za 90 minut. Konečná cena bude potvrzena až v období uvedení modelu I‑PACE na trh. Jaguar chce ale I-PACE nacenit o 10–15 % výše než podobně výkonný a vybavený model Jaguar F-PACE. Po lehké kalkulaci to tedy vypadá, že by se měl I-PACE vejít pod 2,5 milionu korun.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze