V Oslu budou jezdit první elektrické taxíky s bezdrátovým nabíjením na světě

V Oslu budou jezdit první elektrické taxíky s bezdrátovým nabíjením na světě
Fotografie: jaguarlandrover.com
  • Jaguar poskytne pro tento účel 25 speciálně upravených vozů I-PACE
  • Na stanovišti taxi budou instalovány indukční desky, takže řidiči nebudou muset trávit čas nabíjením
  • Jde o první taxíky s bezdrátovým nabíjením na světě

Již mnoho let je Norsko průkopníkem elektromobility a tuto pozici si jistě i dlouho udrží. Nejenže tam jsou elektromobily a plug-in hybridy nejprodávanějšími vozy, ale Norsko má i nejodvážnější cíle. Do roku 2024 totiž má být taxislužba v Norsku bez lokálních emisí. To tedy znamená, že bude poskytována vozy pouze s elektrickým/vodíkovým pohonem. A nyní země zavádí i přelomovou technologii bezdrátového nabíjení.

Taxi v Oslu bude Jaguary I-PACE nabíjet indukčně

Společnost Jaguar Land Rover totiž podpoří město Oslo s prvními vozy taxi na světě, které jsou dobíjené bezdrátovými vysoce výkonnými nabíječkami. V programu známém jako ElectriCity se značka Jaguar připojí k severskému provozovateli taxislužeb Cabonline (NorgesTaxi AS), největšímu regionálnímu operátorovi dobíjecích stanic Fortum Recharge, americké společnosti Momentum Dynamics, která vyvíjí technologie, a městu Oslu při budování infrastruktury bezdrátových vysoce výkonných nabíječek pro vozy taxislužby v norském hlavním městě.

Jaguar I-PACE

Projekt poskytne model nabíjecí infastruktury, který lze implementovat téměř kdekoli. Může tak přispět k rychlejšímu uvedení elektrických vozů na jednotlivé trhy. Značka Jaguar poskytne společnosti Cabonline, největší síti taxislužby v severských zemích, 25 modelů Jaguar I-PACE. Výkonné SUV od Jaguaru bylo navrženo tak, aby podporovalo technologii bezdrátového nabíjení od Momentum Dynamics. Tým inženýrů a techniků z Momentum Dynamics a Jaguaru pomáhal s testováním řešení. Firma Cabonline bude provozovat flotilu jako součást programu ElectriCity v Oslu.

Na stanovištích taxi budou indukční desky

V místech nástupu a výstupu zákazníků jsou v zemi instalovány nabíjecí desky o výkonu 50 až 75 kW, což umožňuje dobíjet každé takto vybavené vozidlo taxi při čekání ve frontě na dalšího zákazníka. Díky tomu řidiči nemusí trávit čas nabíjením auta a jsou stále připraveni na případnou delší jízdu. Systém, který nepoužívá kabely a je umístěn pod povrchem, nevyžaduje žádné fyzické spojení mezi nabíječkou a vozem. Taxi je po celý den po návratu na stanoviště vždy dobíjeno, tím je udržována vysoká úroveň nabití baterie a vůz může zůstat nepřetržitě v provozu bez omezení dojezdu.

Jaguar I-PACE

Partnerství s ElectriCity v Oslu je součástí cíle automobilky Jaguar Land Rover, aby společnosti díky neustálým inovacím snižovaly emise. Firma se zaměřuje na dosažení Destination Zero, budoucnosti s nulovými emisemi, bez nehod a dopravních zácp. „Jsme nesmírně hrdí na naše dosavadní výsledky v oblasti elektrifikace a zavázali jsme se usnadnit vlastnictví a používání elektrických vozů. Taxislužba je ideální k otestování bezdrátového nabíjení a elektromobility s opravdu vysokým kilometrovým nájezdem,“ řekl Sir Ralph Speth, Jaguar Land Rover Chief Executive. „Bezpečná, energeticky úsporná a vysoce výkonná bezdrátová nabíjecí platforma se u vozových parků s elektromobily ukáže jako důležitá, protože infrastruktura je efektivnější než tankování konvenčního auta. Jsme rádi, že jsme součástí ElectriCity a udržujeme si vedoucí postavení v oblasti technologie elektrických vozů. Je to skvělý krok k dosažení našeho cíle Destination Zero.

Oslo bude první na světě s tímto zařízením

Oslo bude první metropolitní oblast na světě, kde budou instalovány bezdrátové, na indukci založené, vysoce výkonné dobíjecí stanice pro vozy taxi ve snaze docílit taxislužby s nulovými emisemi do roku 2024. Norsko však chce jít ještě dále a od roku 2025 budou mít povinně všechna nově prodaná auta nulové emise. „Jsme rádi, že můžeme přivítat soukromé subjekty, které nám pomohou proměnit naši vizi ve skutečnost,“ okomentoval spolupráci Arild Hermstad, místostarosta města Osla pro životní prostředí a dopravu.

V rámci našeho závazku snížit do roku 2030 emise o 95 % jsme zavedli mnoho opatření, ale doprava je i nadále klíčovou výzvou. S vylepšením infrastruktury a lepším nabíjením vozů taxislužby jsme přesvědčeni, že do roku 2024 budou všechny vozy taxislužby v Oslu s nulovými emisemi. Abychom dosáhli našeho cíle, musí se veřejný sektor, politici a soukromé subjekty spojit, tak jak to děláme v tomto projektu,“ dodává místostarosta Osla.

Technické parametry Jaguar I-PACE 2020

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 682 × 1 895 × 1 565 mm, 2 133 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon294 kW, 400 koní, točivý moment: 696 Nm
Baterie90 kWh (84,7 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 100 kW, palubní: 11 kW,
SpotřebaKombinovaná: 21,2 kWh / 100 km, dojezd: 480 km
Cena od2 441 453 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze