Elektrické Volvo EX30 za skvělou cenu je v Česku. Prozkoumali jsme ho

První dojmy a VIDEO
Elektrické Volvo EX30 za skvělou cenu je v Česku. Prozkoumali jsme ho
Fotografie: fDrive.cz
  • Na výběr jsou tři verze a tři výbavy s dojezdem
  • Cena vozu startuje na částce 869 tisíc Kč vč. DPH
  • Nejvýkonnější provedení zrychlí z 0 na 100 km/h v čase 3,6 sekundy

Plně elektrické Volvo EX30 sice není úplně žhavou novinkou, protože jeho světová premiéra proběhla již před pár měsíci, teprve nyní ale vůz přichází do plnohodnotného prodeje a v rámci toho došlo k uvedení na český trh. Při té příležitosti jsme si EX30 mohli naživo prohlédnout pořádně zblízka. Elektrické městské SUV je nejmenší v řadě a potenciální zájemce má lákat nejen luxusní výbava, solidní bezpečnost, vysoká kvalita zpracování nebo vysoký dojezd, ale taktéž cena. Ta činí u základního provedení Single Motor s výbavou Core velmi slušných 869 tisíc Kč! V této ceně je zahrnuta bohatá výbava a baterie o kapacitě 51 kWh. Standardem je pohon zadních kol, takže náročnější zájemci musí sáhnout po verzi Dual Motor zahrnující větší baterii a přenos síly na obě nápravy.

Volvo EX30 – první dojmy

Co se týče specifikací a výbavy, Volvo si pro EX30 připravilo 18" a 19" kola, celkem 9 odstínů karoserie a 3 barevné motivy pro kabinu. Důležité je zmínit, že mezi základní výbavu se dostaly kompletní LED světlomety, parkovací kamera a senzory vzadu, adaptivní tempomat či možnost nabíjení na AC nabíječkách výkonem až 11 kW. Střední výbava Plus dále seznam rozšiřuje o audiosystém Harman Kardon, elektricky ovládané víko kufru, systém Pilot Asisst či bezdrátovou nabíječku mobilních telefonů. Za tohle provedení si švédský výrobce naúčtuje nejméně 939 tisíc Kč Vrcholem je výbava Ultra, kdy nechybí elektricky ovládané sedadlo řidiče, parkovací kamera s panoramatickým záběrem vozu či palubní nabíječka s možností přenést výkon až 22 kW.

Důležité je, že dvě vyšší výbavy lze pořídit výhradně pro jednomotorové provedení Single Extended Range (pohon zadních kol, větší 64kWh baterie a dojezd 480 km) a pro čtyřkolku Dual Motor. Verze s pohonem všech kol bude zajímat nejnáročnější, protože kromě plné výbavy je zde zaručena dechberoucí dynamika. Dále nabízí baterii s vyšší kapacitou (69 kWh celková, 64 kWh využitelná) a hlavně systémový výkon 315 kW (428 koní). To je zárukou zrychlení z 0 na 100 km/h v čase 3,6 s. Takové parametry přitom nabízejí prestižní německé sedany se spalovacími motory a znaky „M“ a „RS“ na zádi. Limitem je klasicky nejvyšší maximální rychlost, kdy Volvo EX30 bez ohledu na verzi dosáhne rychlosti maximálně 180 km/h. Dojezd je o trochu nižší než u jednomotorové varianty, a to 460 kilometrů WLTP.

A jak se nám vůz vlastně líbil zevnitř? První usazení do jeho kabiny v nás vyvolalo velké nadšení. Na český trh vůz dorazí počátkem příštího roku a dopředu můžeme říci, že se zákaznici mají na co těšit. V kabině se nacházela záplava měkčených plastů, tkaniny a bohužel došlo taktéž na tvrdé plasty. Ty ale nepůsobí lacině a Volvo zde zvolilo jejich efektní zpracování, které podporuje ambientní osvětlení kabiny s mnoha možnosti volby odstínu. Nechybělo rozměrné panoramatické střešní okno nebo futuristické kliky dveří. Naopak ovládání pro stahování zadních oken je umístěno na konci středového tunelu, což je netypické řešení a možná i dosti nepraktické. Uvidíme ale, jak se nám bude s vozem žít během klasického testu, který brzy naplánujeme.

Volvo u modelu EX30 přináší hned několik zásadních novinek. Před řidičem chybí klasická palubní deska a také head-up displej. Systém vozu byl vyvíjen společností Google, nechybí bezdrátový Android Auto a také aktualizace vzduchem. Důležitým prvkem je také „frunk“ s objemem 17 litrů, který spousta dnešních elektromobilů stále nenabízí. Efektním řešením je zajížděcí držák na nápoje, pod kterým se nachází dvojitá úložná schránka v podlaze s USB-C porty. Vůbec poprvé se Volvo uchýlilo k instalaci soundbaru, který nahrazuje klasické reproduktory ve voze. Údajně má mít skvělý hudební výkon a i posádka vzadu zažije skvělý hudební zážitek. No uvidíme, co je na tom pravdy. Nejlákavější je však na Volvu EX30 cena. Například nejvyšší provedení Dual Motor ve špičkové výbavě Ultra stojí 1 219 000 Kč Kč, což je za nás až šokující a konkurence na to bude jen těžko hledat odpověď.

Technické parametry Volvo EX30 Single Motor

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 233 × 1 836 × 1 555 mm, 1 840 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon200 kW, 272 koní, točivý moment: 343 Nm
Baterie51 kWh (49 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 134 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,7 kWh / 100 km, dojezd: 320 km
Cena od869 000 Kč
Diskuze ke článku
Stanislav Vondraš
Stanislav Vondraš
Auto je určitě velmi zajímavé a zaujalo mne již dříve. Předpokládám, že bude prezentováno i na E-salonu, když má Volvo takový zájem o jeho prosazení na trhu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze