Elektrická zemědělská technika bude cestou k udržitelné budoucnosti

2
Elektrická zemědělská technika bude cestou k udržitelné budoucnosti
Fotografie: Fendt
  • Jedním z hlavních problémů nasazení elektrických traktorů je malý dojezd
  • Budoucnost na polích možná bude ve vodíkové technologii

Zemědělství, které je životně důležitým odvětvím pro celou společnost, vstupuje do nové éry, v níž jsou klíčovými prvky udržitelnost a energetická účinnost. V době dynamického vývoje se elektrická zemědělská technika, zejména traktory, stávají důležitým krokem tímto směrem. Trh s elektrickou zemědělskou technikou se podle elektromobilni.pl rychle rozvíjí a bateriové elektrické traktory (BET) se stávají stále běžnějšími. Přestože se elektrifikace zatím týká především traktorů, očekává se, že do budoucna se rozšíří i na ostatní zemědělské stroje, jako jsou kombajny a postřikovače. Trh s elektrickými zemědělskými stroji má velký potenciál, což ukazují i odhady společnosti Global Market Insights, která předpokládá výrazný růst trhu s elektrickými zemědělskými stroji s roční mírou růstu přes 13 % v letech 2024 až 2032.

Výzvy, příležitosti a trh

I přes rychlý technologický pokrok existují určité výzvy, kterým čelí elektrická zemědělská technika. Jedním z hlavních problémů je omezený dojezd, který může bránit použití při dlouhodobých nebo intenzivních zemědělských operacích. Další výzvou je vyšší počáteční cena elektrických traktorů ve srovnání s tradičními modely se spalovacím motorem. Nicméně pokrok v technologii baterií a nabíjecí infrastruktuře spolu s pokračujícím vývojem elektromobilů posouvá tyto bariéry a otevírá nové možnosti pro využití elektrické zemědělské techniky.

Na trhu s elektrickou zemědělskou technikou nyní dominují společnosti jako CNH Industrial a Kubota, které investují do výzkumu a vývoje s cílem inovovat v oblasti technologie baterií, pohonu a autonomních funkcí. Tyto společnosti spolupracují s dalšími firmami a organizacemi, aby zajistily dostupnost zdrojů a odborných znalostí, což přispívá k rychlejšímu rozvoji trhu s elektrickou zemědělskou technikou.

Budoucnost ekologického zemědělství

Elektrická zemědělská technika a technologie s nulovými emisemi hrají klíčovou roli v budoucnosti ekologického zemědělství. Díky snižování emisí a úspoře paliva představují důležitý nástroj pro ochranu životního prostředí a udržitelné využívání zemědělských zdrojů. Vedle elektrických traktorů se v zemědělství začíná prosazovat i vodíková technologie. Vodíkové traktory mají potenciál poskytnout ekologické a ekonomické výhody díky schopnosti generovat podobný výkon jako tradiční dieselové traktory a snižovat emise škodlivých látek.

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Naposledy upraveno: 15. 6. 08:30
"Budoucnost na polích možná bude ve vodíkové technologii"

A kde ten místní zemědělec bude vodík tankovat? Je to nesmysl. :-) A kolik na dotacích dostali za vývoj toho traktoru? :D
Danny Czech
Danny Czech
V orbě vidím tu nejnáročnější práci v zemědělství, co by traktor mohl dělat. A tak mě zajímalo jak daleko vlastně bateriové traktory jsou a byl jsem překvapen, že vývoj je už docela daleko.

Tady je jedno video www youtube com/watch?v=avE1PA2qXj8 (kanál Future Farming, video Exclusive: Silent plowing with a 160 hp fully electric tractor)

Tento prototyp vydrží 1,5 hodin orby na baterii. Ale druhý prototyp, co vyvíjí bude mít 4 násobnou výdrž, takže 6 hodin. Plus závaží na předku traktoru může být taky rychle vyměnitelná baterie. Rychlonabíjení by mělo druhý prototyp nabít za cca 2 hodiny, takže teoreticky 12 hodin orby denně. Je to teda mnohem dál, než jsem čekal a i v tomhle odvětví mi vodík začíná připadat jako hloupost.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze