Dyson ukázal elektrické SUV s dojezdem téměř 1 000 km z ukončeného projektu

Dyson ukázal elektrické SUV s dojezdem téměř 1 000 km z ukončeného projektu
Fotografie: electrek.co
  • Firma Dyson vyvíjela velké luxusní SUV od roku 2016
  • Jeho dojezd měl být téměř 1 000 kilometrů a mělo mít 7 míst k sezení
  • Problém ale byla jeho výrobní cena, za kterou by jej asi mnoho lidí nekoupilo

Od roku 2016 se proslýchalo, že Dyson vyvíjí elektromobil a tyto spekulace postupně sílily, až je v roce 2018 firma sama potvrdila. Na konci loňského roku ale společnost projekt, do kterého investovala v přepočtu 72 miliard Kč, ukončila. Nyní electrek.co přinesl fotografie a základní informace o prototypu.

James Dyson u prototypu elektromobilu

Prototyp představil sám James Dyson, zakladatel společnosti. Nese kódový název N526 a jde o luxusní a velké SUV o délce 5 metrů, šířce 2 metry a výšce 1,7 metru. Mělo sedm míst k sezení a udávaný dojezd 600 mil, tedy téměř 1 000 km. To nejsou špatné parametry a i design exteriéru/interiéru vypadá velmi povedeně.

Sám James Dyson řekl, že ho konec projektu velmi mrzí, ale nebyl komerčně životaschopný. Chtěl udělat nejlepší elektromobil, ale náklady na výrobu jednoho vozu by podle něj byly 150 tisíc liber, tedy přes 4,5 milionu Kč. Za cenu okolo 5 milionů, aby na tom měla firma nějaký zisk, by si auto asi moc zákazníků nekoupilo.

Byla by ale škoda přijít o vyvinuté technologie, tak doufejme, že to nebude úplný konec, ale zveřejnění parametrů třeba povede k tomu, že vyvinutý prototyp nějaká automobilka koupí a použije.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze