Navštívili jsme Elektrofest 2023 s dosud neviděným elektrickým Mercedesem

Navštívili jsme Elektrofest 2023 s dosud neviděným elektrickým Mercedesem
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • Celkem bylo k vidění 133 elektromobilů
  • Na akci jsme dovezli dosud neviděnou sportovní verzi modelu EQE SUV
  • Návštěvníci opět mohli využít předváděcí jízdy

S počátkem léta se konal další ročník výstavy Elektrofest ve městě Pelhřimov. Tentokrát byl sraz u kulturního domu Máj, což byla změna oproti předešlým dvěma ročníkům, kdy se elektromobily vystavovaly na nedalekém (o mnoho větším) náměstí. I tak nebyla nouze o pořádné davy zvídavých návštěvníků, kteří mohli vidět celou plejádu vozů Tesla, Hyundai a Peugeot. Sobotní program byl vcelku nabitý a moderoval jej Michal Kavalčík z rádia Kiss. Jelikož jsme si letošní ročník rozhodně nechtěli nechat ujít, připravili jsme si pro tamní obecenstvo něco hodně speciálního.

Jaký byl ElektroFest 2023? Reportáž z největšího srazu elektromobilů, kde opět padl rekord

Jako jediná česká (a zřejmě i evropská) motoristická redakce jsme dostali klíčky od vrcholného provedení nového Mercedesu-AMG EQE 43 SUV. Tento elektromobil je žhavou novinkou a ani sami prodejci značky jej ještě nemají šanci pořádně prozkoumat. My jsme ale dostali výsadní právo vůz vzít právě na Elektrofest a v rámci statistické prezentace po boku sesterského Mercedesu-Benz EQS 450, který přijel až z Chebu, ukázat veřejnosti, kam spěje svět sportovních Mercedesů „na chůdách“. Nutno uznat, že už při příjezdu na místo se zvedla vlna pozornosti a údivu. Ačkoliv jsme vůz kvůli pozdějšímu příjezdu zaparkovali skoro až na konec parkoviště, i tak nechyběla záplava fanoušků, zvídavé dotazy a žádosti o usednutí do kabiny.

Na akci však byly k vidění i další zajímavosti. Nechyběl aktuálně nejlevnější nový elektromobil na českém trhu MG4 Electric. Dále tu byl Hyundai Ioniq 6 a elektrický tahač od Volva. Ke konci sobotního programu došlo na sčítání elektromobilů na místě a opět se povedl rekord. Celkově jich bylo napočítáno 133. Je vidět, že elektromobilita je stále větším tématem a návštěvníky neodradily ani menší prostory a zatažené počasí s občasnými dešťovými přeháňkami. V rámci programu šlo využít předváděcí jízdy v mnoha vystavených elektromobilech a největší zájem byl dle našich poznatků o vozy Hyundai, Tesla a nemalý počet jízd registrovalo i zmíněné MG.

Technické parametry Mercedes-Benz EQE SUV AMG 43 4MATIC

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 879 × 1 931 × 1 672 mm, 2 600 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon350 kW, 476 koní, točivý moment: 858 Nm
Baterie100 kWh (90,6 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 170 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 23,2 kWh / 100 km, dojezd: 468 km
Cena od3 079 450 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze