Dva japonští giganti z různých oborů se společně pustí do elektromobilů

Dva japonští giganti z různých oborů se společně pustí do elektromobilů
Fotografie: Sony
  • Nové joint venture má vzniknout ještě letos, název zatím nemá
  • První elektromobil, vzniklý z tohoto spojení, má vyjet v roce 2025

Obě společnosti mají svůj vlastní program vývoje elektromobilů a jedna z nich první čistě elektrická auta dokonce už vyrábí. První z nich se primárně angažuje v motocyklech, v nichž je světovou jedničkou, ovšem automobily vyrábí zatím převážně konvenční a elektromobily donedávna ignorovala. Druhá dokonce s dopravními prostředky donedávna neměla nic společného, i když už nejméně dva roky intenzivně pracuje na svých vlastních elektrických automobilech. Přehnané konvenčnosti se tedy opravdu bát nemusíme. Zvlášť, když značky Honda i Sony opakovaně posouvaly ve svých oborech svět o kus dále a udávaly tón. A obě mají obrovský vývojový i ideový potenciál. Takže podle theverge.com daly hlavy dohromady a každá z nich bude dělat to, co umí nejlépe.

Aktuálně se pracuje na podobě a názvu společného podniku, obě firmy už podepsaly memorandum o porozumění. Záměrem je ještě letos vytvořit společný podnik, který by vyvíjel, designoval a prodával elektromobily. Ty bude vyrábět Honda a Sony vyvine platformu pro mobilní služby. Zároveň se prý postará o to, aby cestování elektromobilem bylo zábavnější a emotivnější, čímž jsou zřejmě myšleny hlavně pozitivní emoce.

Otázkou zůstává, co bude dále s elektromobilním programem Sony, na němž do této chvíle zábavní gigant intenzivně pracoval a ještě zkraje letošního roku na veletrhu CES představil již druhý koncept z rodiny Vision-S. Na nedávno oznámené založení samostatné divize Sony Mobility ve světle nových skutečností nejspíš už nedojde, ovšem propracované multimediální elektromobily zřejmě u ledu neskončí. Totéž bude asi platit i o záměru Hondy vyrábět v Číně celou řadu elektromobilů pro tuzemský trh i export. Otázkou ovšem zůstává, jakým způsobem a zda vůbec bude do nového společného podniku začleněn. S otazníkem také je, co bude se spoluprací Hondy a GM. To se dozvíme až časem, každopádně ale na elektromobilní nebe vystoupila další hvězda s potenciálem velice silně zazářit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze