Cybertruck drtí americký trh, ostatní Tesly zpomalují

1
Cybertruck drtí americký trh, ostatní Tesly zpomalují
Fotografie: Tesla
  • Tesel Cybertruck se v červenci prodalo téměř tolik, jako všech konkurentů dohromady
  • Ostatní Tesly však nemají tak dobré období

Automobilka Tesla se mění. Na jedné straně nestačí vyrábět svůj monstrózní Cybertruck, který aktuálně doslova zašlapává konkurenci do země, na straně druhé se mu dramaticky propadla čísla nejprodávanějšího Modelu 3. A do toho se objevují články, že Kaliforňané, kteří pomohli značku vytáhnout na pozici jednoznačné americké elektrické jedničky, se od Elona Muska začínají odvracet kvůli jeho příklonu k ultrapravicovým postojům.

Ilustrativní jsou prodejní čísla na americkém trhu, který je pro Teslu stále ještě rozhodující. Za červenec tam podle Jalopniku udala 5 175 Cybertrucků, což je prakticky stejně, jako Rivianů R1T, Fordů F-150 Lightning, Chevroletů Silverado EV, GMC Sierr EV a GMC Hummerů EV dohromady. Automobilka totiž nasbírala během dlouhého čekání na opožděnou premiéru modelu přes milion rezervací, a i když část zájemců po oznámení konečné ceny zájem ztratila, pořád jich zbývá dost.

Jenže ve stejném období Tesla meziročně ztratila absolutní dominanci na americkém trhu, z nějž jí ještě v loňském červenci patřilo 56 %. Nyní to je už „jen“ 48 %. Hlavní podíl na tom má 31% propad Modelu 3, který kvůli zpřísněným podmínkám počátkem letošního roku ztratil nárok na dotaci v podobě daňového kreditu IRA. A konečně tu máme klesající podporu značky kvůli politické aktivizaci Elona Muska. Svými nedávnými antisemitskými veřejnými výroky si příliš neposloužil a Silicon Valley, kde se značka zrodila, rychle ztrácí podporu i prodeje.

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Elon se hrozně zradikalizoval, myslí si o sobě bůh ví co, proto si tak dobře rozumí s Donaldem Trupkou. Nemám ty lidi rád, myslí jen na své zájmy, kvůli kterým by zaprodali cokoli bez ohledu na morálku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze