Elon Musk šokoval antisemitským příspěvkem, reakce na sebe nenechaly čekat

2
Elon Musk šokoval antisemitským příspěvkem, reakce na sebe nenechaly čekat
Fotografie: Tesla
  • Elon Musk se ve čtvrtek 23. 11. dostal na titulní strany řady periodik, avšak nikoliv v dobrém
  • Již poněkolikáté veřejně projevil antisemitské postoje, tentokrát na síti X
  • Na počin zareagovali zákazníci Tesly i inzerenti výše zmíněné sítě

Majitel Tesly a nejbohatší člověk světa Elon Musk se v poslední době ocitá v dalších a dalších problémech. Sotva utichl rozruch po zveřejnění zprávy o rychle se zhoršujících hospodářských výsledcích automobilky za třetí čtvrtletí a už tu máme nový skandál, tentokrát s velkým společenských přesahem. Ve čtvrtek 23. 11. se totiž zúčastnil diskuze na své síti X pod videem kritizujícím antisemitismus. Nejdříve přitakal uživateli @breakingbaht na jeho poznámku ve smyslu, že Židé prosazují proti bělochům stejný typ dialektické nenávisti, o které tvrdí, že ji ostatní používají proti nim, a proto jej nezajímá, co se aktuálně děje v Izraeli.

Později dokonce sám do diskuze přispěl s kritikou americké neziskové organizace ADL bojující od roku 1913 proti vyhrocenému antisemitismu.

Není to první případ, kdy se nepřímo či přímo pustil do Židů; pobouření vyvolal už jeho nedávný výsměch ukrajinskému prezidentovi Zelenskému, který je rovněž Žid, za jeho úpěnlivé shánění prostředků na vedení války proti ruské invazi. Tentokrát se ale dočkal mnohem bouřlivější reakce. Na veřejnou kritiku reagoval slovy, že si za svými názory stojí, ovšem netuší, proč by měl být antisemita. Několik velkých inzerentů v čele s IBM, Applem a Disney okamžitě pozastavilo reklamu na síti X v hodnotě stovek milionů dolarů, na což Musk reagoval tím, že označil inzerenty za největší utlačovatele svobody projevu.

Elon Musk prohrává cenovou válku o Teslu. Co ho zachrání tentokrát?

Tato událost ovšem bude mít zřejmě dopad i na samotnou Teslu. Podle Business Insider se nechal vlivný investor a podporovatel značky Ross Gerber, který je rovněž židovského původu, slyšet, že s Teslou, prodává svůj Model Y a přechází na Rivian. Jeho krok našel řadu následovníků, přímo redaktoři hovořili s řadou dalších naštvaných fanoušků, kteří dali najevo podobné úmysly. Zatím se to nezdá jako něco, co by mělo Teslu položit na lopatky, ale v aktuálním problémovém období jí to určitě nepomohlo. A teslisté se mohou jen třást, co Musk napíše příště. Rád se totiž vymezuje vůči politikům (a jmenovitě prezidentu Bidenovi) i proti různým menšinám. V minulosti už se takto pustil třeba do transsexuálů.

Diskuze ke článku
Dominik Debef
Dominik Debef
Protože nejsou Češi a mají tzv. Páteř.

Nebudu přece podporovat někoho, kdo bojuje proti mně ne? Nebudu podporovat ani toho, kdo jde proti mým názorům.
Kryštof Dostál
Kryštof Dostál
Nechápu že někdo prodá svoje auto, nazákladě nesouhlasu s výjádřením někoho, kdo to auto vyrobil. Upřímně je mi jedno co kdo říká, záleží mi na výsledcích. Musk vyrábí kdobrá auta a rakety do vesmíru. Obou jsem fanoušek.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze