Co se stane s elektromobilem po srážce? Podívejte se na video

Co se stane s elektromobilem po srážce? Podívejte se na video
  • Německá společnost Dekra se spojila s vědci ze Zdravotního univerzitního centra Göttingen, aby ověřila následky srážky u elektromobilu
  • Venku jsou dvě videa, která ukazují přední a boční srážku se sloupem v rychlosti 84 a 75 km/h
  • Výsledky jsou velice podobné autu se spalovacím motorem, i když pravděpodobnost přežití v tomto případě je minimální

Každý z fanoušků elektromobility si určitě minimálně jednou položil tuto otázku: „Co se stane, pokud takový vůz do něčeho narazí ve vysoké rychlosti?“ Německá společnost Dekra, kontrolující bezpečnost vozů, se rozhodla tuto problematiku otestovat a vytvořila několik videí, která ukazují srážku elektromobilu se sloupem.

Dekra je se 45 000 zaměstnanci největší společností svého druhu v Německu a třetí největší na světě. Testuje proto nejrůznější vozy, tentokrát jim do oka padl starý Nissan Leaf, který byl v roce 2017 nahrazen novou generací.

Zajímavé je, že oba testy proběhly v podstatně vyšší rychlosti než například v nejznámějším programu Euro NCAP. V prvním videu můžete vidět přední srážku, ke které došlo v rychlosti 84 km/h. Podle předpokladů je přední část vozu naprosto rozdrcena, jedno kolo je utrženo z vozu a druhé je těžce pokřiveno. Je to zvláštní a hlavně strašidelná podívaná, hlavně na následných zpomalených záběrech ze speciálních kamer.

Druhé video ukazuje srážku z boku, tentokráte v rychlosti 75 km/h. Karoserie vozu je naprosto odrovnaná a sloup prakticky skoro projede půlkou vozu. V roce 2012 v testech Euro NCAP stejný model získal 5 hvězd s 93 procenty ochrany dospělého cestujícího a 86 procenty u dětí, jak píše motor1.com.

Organizace se pro tyto testy spojila s vědci ze Zdravotního univerzitního centra Göttingen, aby ověřila, že elektrická auta jsou stejně bezpečná jako ta se spalovacím motorem. A to se u tohoto Leafu potvrdilo. Pokud jste čekali explozi baterií či něco podobného, musím vás zklamat. Je také nutné zmínit, že obě srážky by byly jen těžko slučitelné se životem.

Technické parametry Nissan Leaf (2014)

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 445 × 1 770 × 1 550 mm, 1 475 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon80 kW, 109 koní, točivý moment: 254 Nm
Baterie24 kWh
Nabíjeníkonektory: CHAdeMO, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 15 kWh / 100 km, dojezd: 199 km
Cena od730 000 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze