Co ovlivňuje životnost baterie elektromobilu a jak se dá prodloužit?

Co ovlivňuje životnost baterie elektromobilu a jak se dá prodloužit?
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Životnost baterie se dá prodloužit, pokud se k ní budete chovat šetrně
  • Co byste měli neměli dělat, aby baterie vydržela déle?

Část lidí se obává o dojezd, druhá o životnost baterie. V obou případech je to otázka vývoje. Podle autocar.co.uk můžeme bezpečně říci, že články baterie jsou odolnější, než byste čekali. Navíc existují způsoby, jak zajistit, aby baterie vozu přežila déle než většina ostatních.

Baterie Nissanu Leaf

Všechny typy baterií postupem času a používáním ztrácí kapacitu, což znamená, že se stávají méně efektivní a nakonec i snižují dojezd elektromobilu. Přesto existují způsoby, jak prodloužit životnost baterie vozu.

Proč baterie v autě ztrácí nabití nebo se zhoršuje?

Neustálé pokroky v technologiích stavby baterií znamenají i méně problémů s výkonem. Ani nejnovější lithium-iontové články však nejsou zcela imunní vůči ztrátám výkonu v průběhu času. Ovlivňuje to ale velká řada faktorů. Například dobíjení baterie nad 80 % moc neprospívá, stejně jako její dojíždění téměř do nuly. Svou roli hraje také DC dobíjení, slabší chlazení baterií nebo extrémní tepelné cykly.

Jak se mohu starat o baterii svého elektromobilu?

Jedním z hlavních způsobů ochrany článků je podle odborníků pečlivé řízení nabíjení a vybíjení, což v ideálním případě znamená pohyb kapacity baterie mezi 20 až 80 %. Při nabíjení nad 80 % se baterie více zahřívá, což má negativní vliv na jemnou chemii buněk uvnitř. Pokud už mluvíme o dobíjení, ideální je používat DC dobíječky minimálně. Při tomto dobíjení totiž dochází ke zvyšování teploty v baterii, což jí neprospívá.

Pokud je vaše vozidlo provozováno v extrémních klimatických podmínkách, odborníci doporučují nechávat auto přes noc v zásuvce a nastavit dobíjení maximálně na 80 %. Baterie se v tomto případě ideálně zahřívá/chladí, takže tolik netrpí. Nakonec je důležitý i styl jízdy. Stejně jako rychlé dobíjení, i rychlé vyčerpání článků může způsobit poškození, která postupem času vedou ke snížení účinnosti a dojezdu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze