Čínský BYD začne prodávat elektromobily v Evropě. Prvním bude SUV Tang

Čínský BYD začne prodávat elektromobily v Evropě. Prvním bude SUV Tang
Fotografie: byd.com
  • Čínské elektromobily BYD míří do Norska, kde se od ledna začnou prodávat
  • Prvním vozem bude SUV Tang s novým typem baterií a dojezdem 482 kilometrů
  • Automobilka se poprvé s osobními automobily vydává na trh za hranice Číny

Moment, kdy bude vyslán první elektromobil za hranice domácí Číny automobilka BYD netrpělivě vyhlížela už poměrně dlouho. Ta chvíle však nastává až nyní, kdy se jí otevírá hned nejvyspělejší trh s elektromobily v Norsku. Jako první zde bude k dostání SUV Tang. Zprávu přinesl insideevs.com.

Čínský výrobce v současnosti dodává elektrické autobusy a nákladní auta do různých koutů světa, nicméně osobní automobily byly až na pár výjimek do nynějška výhradně záležitostí čínského trhu. Uprostřed týdne společnost oznámila nový záměr – dodávat právě do Norska. Jedná se o projekt na „zkoušku“ a pokud prodejní výsledky budou dobré, je ve hře rozšíření po celém kontinentu.

Řešení dodávek zákazníkům bude, podobně jako u autobusů společně s kamiony, v kompetenci firmy RSA, s níž má BYD uzavřené partnerství. To bude nyní rozšířeno na pro prodej a servis osobních automobilů v Norsku.

Interiér elektromobilu Tang značky BYD

Elektrický model Tang nyní prochází omlazením a jeho nová verze půjde do výroby v průběhu listopadu letošního roku. S doručováním norským zákazníkům se začne v lednu 2021. Mnoho detailů zatím zůstává skryto, ale předpokládá se, že cenovka bude přizpůsobena tamním podmínkám.

Současná verze začíná na ceně 260 tisíc čínských juanů, což je v přepočtu 350 tisíc norských korun a 870 tisíc českých. Evropská verze auta nabídne 82,8kWh baterii v provedení Blade, kdy se skládají jednotlivé články do celé baterie, v důsledku toho je uspořeno až 50 procent jejího objemu. Deklarovaný dojezd podle automobilky je 482 kilometrů na jedno nabití.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze