ČEZ ve spolupráci s ABB postavil nové nabíjecí stanice. Kde je najdeme?

3
ČEZ ve spolupráci s ABB postavil nové nabíjecí stanice. Kde je najdeme?
  • Jde o tři rychlonabíjecí stanice se standardy Combo, CHAdeMO a Mennekes
  • Pro nabíjení je potřeba být majitelem čipu od skupiny ČEZ
  • Nabíjecí stanice jsou permanentně připojeny na internet a umí předpovídat možné závady

Pomalu, ale jistě. Tak by se dal charakterizovat postupný rozvoj infrastruktury nabíjecích stanic. Superchargery, kde nabíjejí majitele automobilů Tesla, jsou kapitolou samou pro sebe. Naštěstí jsme se dočkali už druhého Superchargeru u nás, a to konkrétně ve Vestci jižně od Prahy. Nenajdete zde však pouze Superchargery, ale také tři nabíjecí stanice ABB, které znáte, pokud často nabíjíte na rychlonabíjecích stanicích ČEZ.

K dispozici je tedy jak standard Combo, tak i CHAdeMO i Mennekes. Zatímco první dva způsoby rychlonabíjení nevyžadují vlastní kabel, u Mennekesu si kabel musíte vozit s sebou. Abyste pak mohli nabíjet, musíte být vybaveni čipem od ČEZu. To se však brzy změní. O tom ale až později.

„Jsme rádi, že právě stanice ABB jsou součástí nové dobíjecí lokality pro elektromobily v České republice a věříme, že zde prokážou svojí technickou úroveň a vysokou spolehlivost,“ řekla Tanja Vainio, generální ředitelka ABB Česká republika.

Stanice ABB jsou standardně připojeny k platformě fungující na principu cloudu, což umožňuje monitorovat zařízení v reálném čase a provádět vzdálenou diagnostiku včetně spotřeby energie pro každou z nich či výpočtu statistiky za určité období. Jde o aplikace Drive Care a Charger Care. Pravě v kombinaci s integrovanou aplikací prediktivní údržby na platformě Microsoft Azure dovede systém zareagovat dříve, než se případná závada projeví na kvalitě služby.

Momentálně má ČEZ kolem 75 nabíjecích stanic. Z toho je 30 rychlonabíjecích, které vám auto typu BMW i3 či nabijí z nuly do 80 procent zhruba za třicet minut. U vozů Tesla vám to zabere času více.

Diskuze ke článku
Wesp
Nechápu, proč nemůžete informace o zrušení čipu a předpokládanou platbu pomocí aplikace zahrnout do jednoho článku. To je informace na jeden odstavec. Asi více článků, více reklamy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze