ČEZ dneškem zahájil testování nabíjecích stanic s fotovoltaickým zdrojem

1
ČEZ dneškem zahájil testování nabíjecích stanic s fotovoltaickým zdrojem
Fotografie: cez.cz
  • ČEZ ve spolupráci s ABB dnes oficiálně otevřel nabíjecí stanice, které mohou být napájeny z fotovoltaického zdroje
  • Elektrárna se nachází ve vedlejší budově, přičemž na střeše nalezneme panely a v podzemí strojovnu s bateriemi

Dodavatel elektřiny ČEZ se spojil s firmou ABB, aby společnosti vytvořily první nabíjecí stanice, které mohou čerpat energii z blízké fotovoltaické elektrárny a baterií. K oficiálnímu spuštění došlo dnes ve Vestci u Prahy a my jsme u toho samozřejmě nechyběli.

Vstříc budoucnosti

Tento systém je prvním krokem k alternativním zdrojům nabíjení elektromobilu. Tvůrci využili maximálních dostupných prostředků, a stanice tak zvládne například jednorázově nabít při výpadku až 7 automobilů. K tomu využívá vlastní fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 20 kWp umístěnou na střeše vedlejší budovy a akumulační systém s bateriemi od Samsungu o kapacitě 275 kWh, jenž je v suterénu.

Celá platforma pak může sloužit například pro doplnění energie v místech, kde je dlouhodobě nízký, případně omezený výkon v síti. Využít ji lze také už ke zmíněnému dobíjení baterií u elektroaut v případě výpadku. A samozřejmě s pomocí elektrárny firma primárně pokryje případné nestability spojené s masivním růstem nabíječek, a zabrání tak nechtěným nákladům. Jedná se zatím pouze o podpůrnou technologii, nikoliv plně soběstačný ekosystém. Na to si budeme muset ještě počkat.

Představení fungování elektrárny
Představení fungování elektrárny

Pomůže, kde je potřeba

Robustní síť rychlodobíjecích stanic schopných obsloužit elektromobily všech značek a nejrozšířenějších standardů dobíjení vnímáme jako zásadní podmínku pro další rozvoj elektromobility. Po testu ve Vestci zvážíme možnost instalace podobného systému v lokalitách, kde je dlouhodobě nízký nebo omezený výkon v síti,“ řekl Kamil Čermák, generální ředitel společnosti ČEZ ESCO.

Nejzajímavější využití vnímáme v případě již zmíněného nedostatku výkonu v síti. Elektrárna se tak může hodit například na některých částech dálnice, kde by jinak nebylo možné vybudovat rychlonabíječku kvůli nedostatku energie. Pak stanice může poskytnout pomocnou ruku a výkon dorovnat.

Solární panely
Solární panely na střeše budovy

Už od dneška si tedy můžete vyzkoušet nabít svůj elektromobil ve Vestci u Prahy, konkrétně na parkovišti za Motelem U Krbu. Přispějete tak k testování nové fotovoltaické elektrárny. ČEZ také v tiskové zprávě zmiňuje, že v rámci dvojice projektů rozšíří do konce příštího roku svou síť 170 nabíjecích stanic o více než sto dalších. Ty nejrychlejší z nich nabízí výkon 50 kW.

Diskuze ke článku
Havrla
Tento projekt nechápu. Akumulátorový vyrovnává energie je do oblasti s nízkým rezervovaným příkonem. Tady je za barákem rozvodna jak hovado....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze