ČEZ je novým generálním partnerem mistrovství ČR v ecoRally

ČEZ je novým generálním partnerem mistrovství ČR v ecoRally
Fotografie: Martin Kozelka, fDrive.cz
  • Národní šampionát v ecoRally se transformuje na MČR v ecoRally
  • Na závodníky čeká celkem šest sportovních podniků
  • MČR přináší změnu v hodnocení pravidelnosti a spotřeby dohromady

V úterý 5. března 2024 se konala tisková konference, na které organizátoři odhalili detaily nadcházejícího třetího ročníku národního šampionátu v ecoRally. Tento rok přichází šampionát s řadou zásadních novinek, které dále prohlubují jeho zaměření na udržitelný motorsport a elektromobilitu. Hlavní novinkou je proměna formátu soutěže, která se letos poprvé pojede jako Mistrovství ČR v ecoRally. Tímto krokem organizátoři dávají jasný signál o rovnocenném postavení elektromobilů ve světě závodního sportu vedle tradičních spalovacích vozů. Dalším milníkem je přivítání nového partnera, energetické společnosti ČEZ, která se přidává k technologickému partnerovi Phoenix Contact. Tato spolupráce představuje významný impuls pro další rozvoj šampionátu. Tomáš Dzurilla, ředitel elektromobility ČEZ, podtrhuje význam nového partnerství: „Jsme rádi, že jsme se mohli stát partnery seriálu Mistrovství ČR pod hlavičkou Autoklubu ČR. Vnímáme toto partnerství jako spojení lídrů. Zatímco ecoRally je největším českým podnikem svého druhu, je ČEZ provozovatelem nejvýkonnější a nejdůvěryhodnější sítě veřejných dobíjecích stanic v České republice. Věříme, že posádky, které během jednotlivých soutěží seriálu zavítají k našim dobíjecím hubům, ocení rychlost čerpání energie a minimální čekací doby. Během roku chceme naši síť dále zkvalitňovat a na jeho konci nabízet řidičům služby více než 110 ultrarychlých stanic.

Radim Roček, obchodní a marketingový ředitel Phoenix Contact, zdůrazňuje dlouhodobé závazky společnosti k elektromobilitě a komentuje dosavadní spolupráci s Autoklubem ČR slovy: „Naše společnost se elektromobilitou zabývá už od jejího zrodu a její rozvoj je důležitou součástí naplňování naší vize All Electric Society. Tato vize předpokládá klíčovou roli elektrické energie a současně její dostupnost z obnovitelných zdrojů pro každého. Budoucnost přináší v této oblasti obrovské výzvy, ale také velké příležitosti. Z toho důvodu podporujeme již třetím rokem tento šampionát spolu s naší partnerskou značkou nabíječek MyBox. Letos navíc přicházíme s novinkou v podobě nové nabíječky MyBox Mini v barvách ČEZu. Tato dobíjecí stanice bude provázat soutěžící po dobu celého seriálu MČR v ecoRally.“ MyBox Mini představuje řešení umožňující oddělení řídicí elektroniky od samotné zásuvky. Přináší to tak možnost mít jednu řídící jednotku pro více samostatných modulů tvořených zásuvkou a čtečkou čipu spouštějícího dobíjení.

Původní soutěž Phoenix Contact Česká Trophy v ecoRally rozdělená na pohár ve spotřebě a pohár v pravidelnosti zůstává zachována a bude nyní součástí širšího rámce Mistrovství ČR. Soutěže budou hodnoceny dohromady v souladu s novými předpisy světového poháru Bridgestone FIA ecoRally Cup, čímž se zvyšuje atraktivita a konkurenceschopnost závodů. Kromě hlavních kategorií pro elektromobily a vozidla bez alternativního pohonu šampionát zahrnuje také speciální trofeje, jako je Česká trophy pro historická vozidla a rally pravidelnosti pro soudobé automobily. Podmínkou účasti je, aby jezdci a spolujezdci měli platnou mezinárodní licencí nebo jakoukoliv licencí vydanou AS Autoklubu ČR, a to včetně denních licencí. Nesmíme také zapomenout na to, že svou kategorii mají i značky vozidel. Pro hodnocení v absolutní klasifikaci získají v každé rally body dvě nejvýše umístěné posádky s vozidly dané značky. Vítězem se pak stane automobilka s nejvyšším počtem získaných bodů.

Tomáš Kunc, generální sekretář automobilového sportu Autoklubu ČR, vyzdvihuje přístupnost a nízké náklady na účast v šampionátu: „Jsem velice rád, že se pod hlavičkou Autoklubu České republiky podařilo zrealizovat seriál, který umožňuje vstoupit do motorsportu takto jednoduchou formou a letos bude pokračovat již svoji třetí sezónou, navíc s oficiálním statutem MČR v ecoRally. Tento typ soutěží je ve světě velmi populární a na neustálém vzestupu. Jsme rádi, že se k nám připojuje tak silný a významný partner, jakým je právě Skupina ČEZ, která je společně se společností Phoenix Contact již druhým silným partnerem z oblasti elektromobility. Těšíme se na tuto spolupráci a též na to, že si zástupci obou společností tuto disciplínu na vlastní kůži vyzkouší. Zapojit se do soutěže v rally pravidelnosti může prakticky kdokoliv, výhodou jsou i výrazně nižší náklady na účast v porovnání s ostatními disciplínami rally. Pokud se takové posádce forma závodů zalíbí, může nejen postoupit mezi vozy s alternativními pohony, ale v rámci šesti českých soutěží zapracovat na své výkonnosti a postupně se propracovat až na úroveň mezinárodní série FIA.

Letošní ročník začíná tradičně českokrumlovskou ČEZ Czech New Energies Rallye konanou 15. a 16. března. Její start bude tentokrát na VŠTE v Českých Budějovicích. O jejím průběhu a začátku nám prozradil více Pavel Kacerovský, ředitel MČR v ecoRally a zároveň pořadatel ČEZ Czech New Energies Rallye: „Do letošního ročníku se přihlásilo 35 posádek, z nichž většina bude současně závodit také v rámci světového poháru Bridgestone FIA ecoRally Cupu. Pro soutěžící máme připraveno celkově 18 zkoušek pravidelnosti o celkové délce 350 km. Celková délka podniku je 600 km. Letos do pořádání začleňujeme studenty středních a vysokých škol. Závod tedy začne na VŠTE v Českých Budějovicích, kde bude připravena konference zaměřená na elektromobilitu. Odtud se pak pojede na Jadernou elektrárnu Temelín. Sobotní den je ve znamení rychlostních zkoušek po stopách Středoevropské rally.“ Kromě českokrumlovské ČEZ Czech New Energies Rallye se mohou závodníci a diváci těšit na dalších pět sportovních podniků, z nichž tři jsou již stálicemi, a to 3.Futures Contproduct Classic Rally Morava, Bohemia ECO energy Regularity a 3. Agrotec ECO Rally Hustopeče. Novinkami v seriálu MČR v ecoRally bude 1. Eco Rallye Beskydy a 1. New Energies Rallye Železné Hory. Každá ze soutěží nabídne zkoušky pravidelnosti o délce minimálně 200 km, na kterých soutěžící budou muset zvládnout projet několika desítkami měřicích bodů, kde budou muset být ve stanovený čas a mít stanovenou rychlost. Při nedodržení času jsou udělovány trestné body.

Letošní MČR v ecoRally slibuje nejen napínavé závody a technologické inovace, ale také posiluje postavení elektromobility a ekologického přístupu ve světě automobilového sportu. „Jsem rád, že se takto mladému motoristickému sportu daří a pořadatelé jako Pavel Kacerovský umí připravit soutěže na vysoké úrovni. Naši soupeři ze zahraničí se nám svěřili, že nám závidí, jak se tu tento sport dynamicky rozvijí. U nich se i přes delší tradici nedaří takovýto národní šampionát na tak vysoké úrovní zorganizovat. To je také důvod, proč za námi rádi do Českého Krumlova jezdí a náležitě si užívají celý závod. Těším se letos do Českého Krumlova a i na další závody v rámci MČR v ecoRally. Doufám, že se potkám opět na startu s novými tvářemi, jelikož mne neskutečně těší tento sport přibližovat i dalším lidem,“ uvedl Michal Ždárský, úřadující mistr světa v ecoRally a zároveň vítěz předchozích dvou národních šampionátů v ecoRally.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze