Česko čeká v roce 2020 výrazný nástup elektromobilů i hybridů

3
Česko čeká v roce 2020 výrazný nástup elektromobilů i hybridů
  • V roce 2020 lze očekávat prodej až 25 tisíc elektrifikovaných aut
  • Prodeje elektromobilů vzrostou meziročně minimálně dvojnásobně
  • Na trh letos vstupují klíčové elektromobily v podobě Škody Citigo iV, Tesly Model 3 i VW ID.3

Rok 2020 bude v Česku ve znamení výrazného zvýšení počtu nových elektromobilů. Velký nárůst nových aut se očekává také v kategorii plug-in hybridů. Už v roce 2019 činil meziroční nárůst prodejů elektrifikovaných aut desítky procent a například počet nových elektromobilů byl kolem 1 000 prodaných vozů. Na přesná čísla a statistiky za celý rok 2019 si ještě musíme počkat, už nyní je ale jasné, že v roce 2020 bude toto číslo minimálně dvojnásobné.

Peugoet 208

Škoda, Tesla i Volkswagen zahýbají trhem

Hlavním důvodem je vstup na trh prvního elektromobilu od Škody, modelu Citigo iV. První kusy se zákazníkům začnou dodávat už tento měsíc a bude se jednat o hlavního tahouna prodejů. Už koncem listopadu oznámila Škoda objednávky na 900 aut, nyní bude číslo ještě vyšší. Jen elektrických vozů Škoda se tak v roce 2020 prodá stejně jako všech elektromobilů dohromady v roce 2019. My jsme měli možnost elektrické Citigo otestovat v Holandsku a brzy ho obdržíme i na klasický redakční test.

V březnu letošního roku budou také prvním českým zákazníkům oficiálně zahájeny dodávky oblíbeného elektrického sedanu Tesla Model 3, který v zahraničí trhá rekordy v prodejích a s přehledem v nich poráží většinu aut se spalovacím pohonem ve stejné kategorii. Lze očekávat, že se letos v Česku prodá několik set těchto aut.

Na trh vstoupí také dlouho očekávaný první elektromobil nové generace od Volkswagenu. Dodávky ID.3 z německé továrny ve Cvikově budou zahájeny v létě a do Česka by se mělo ještě letos dostat několik desítek prvních kusů. Na trh vstoupí také designově povedené auta menší kategorie se slušným dojezdem, Peugeot e-208 a Opel Corsa, v luxusní kategorii pak zahájí Audi dodávky levnější verze SUV e-tron 50 quattro a také verze e-tron sportback.

V případě plug-in hybridů lze očekávat ještě výraznější nárůst prodejů. Většina automobilek elektrifikuje postupně většinu svých modelů a na trh nyní vstupuje například také první hybridní Škoda, Superb iV. Zatímco v roce 2019 se prodalo v Česku zhruba 10 tisíc hybridních aut, letos můžeme očekávat i dvojnásobek. Naopak prodeje aut s benzinovým i dieselovým motorem v roce 2019 meziročně klesaly, ty naftové dokonce o 20 %.

Celkově je tak možné, že se letos v Česku prodá celkem zhruba 25 tisíc elektrifikovaných aut, což bude zhruba 10 % z celkových prodejů, a to už není zanedbatelný podíl, který se bude v dalších letech dále výrazně zvyšovat tím, jak budou elektrická auta dostupnější a automobilky postupně rozšíří paletu modelů a celkový výběr. Doba elektrická tak postupně přichází i do Česka.

Diskuze ke článku
Petr
To je tak leda sen akcionářů ČEZU. Jak bude více elektrických aut,potom bude cena za 1 kwh tak 10 kč.
Milan
Mám Outlandera PHEV a nabijím hlavně doma. Nedávno jsem si chtěl nabít u Kauflandu v Praze na Jarově. Nechápu to, ale ČEZ tam účtuje nabíjení nikoli za kWh, ale podle času. Za pár minut pomalého nabíjení jsem to rychle odpojil. Za 1,43 kWh jsem zaplatil 65 Kč. Při přepočtu na ujetou vzdálenost mně kilometr stál 18 Kč !!!! Takto polostátní firma ČEZ podporuje elektromobilitu. Poslal jsem jim dotaz a raději ani neodpověděli. Pokud nedobíjíte doma, tak může být provoz dražší než u benzínu či nafty.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze