Jeden den s hybridní Škodou Superb iV. Překvapila dojezdem i spotřebou
test

Jeden den s hybridní Škodou Superb iV. Překvapila dojezdem i spotřebou

7
  • Hybridní verze Superb iV ujede čistě na elektřinu kolem 45 kilometrů
  • Elektrický motor s výkonem 85 kW stačí na většinu jízdných situací
  • Auto je velmi povedené, zpracování příkladné a spotřeba nízká

Letos je to přesně 85 let od chvíle, kdy z výrobní linky vyjel vůbec první Superb. A Škoda výročí slaví významným krokem – elektrifikací. Na trh uvádí svůj vůbec první hybrid. Superb iV spadá do nové řady „iV“, která zahrnuje hybridy a elektromobily, a společně s ním v ní startuje také čistě elektrické Citigo-e iV. My jsme mohli oba vozy vyzkoušet v Nizozemí a zde jsou naše dojmy z hybridního Superbu.

Kolik opravdu na jedno nabití zvládne Škoda Superb iV? Otestovali jsme to!

Technické parametry Škoda Superb iV (2019)

Kompletní specifikace
Konstrukceliftback, 4 869 × 1 864 × 1 469 mm, 1 730 kg
PohonHybridní (elektřina/benzin), hnaná náprava: přední
Výkon160 (115 + 85) kW, 218 (156) koní, točivý moment: 400 Nm
Baterie13 kWh
Nabíjeníkonektory: Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 795 + 55 km
Cena od952 900 Kč

Vlajková loď mladoboleslavské automobilky letos obdržela mírný facelift a sluší jí to ještě více než dříve. Superb je elegán a platí to i o hybridní verzi, kterou můžete mít jako sedan i kombi. Od klasických sourozenců se hybridní Superb odlišuje zejména jinou, z velké části zaslepenou, maskou chladiče, ve které je i zdířka pro nabíjení. Kromě označení iV a nových kol ale další odlišnosti nehledejte.

Hybrid pro všechny

Škoda přitom hybridní verzi zařazuje jako běžnou motorizaci, nejste tak omezeni co do paketů nebo výbav. Hybridní Superb si tak můžete pořídit jako Sportline i Laurint & Klement. Baterie s kapacitou 13 kWh je pod zadními sedadly a vnitřní prostor pro cestující nijak nezmenšuje. Kvůli ní se ale musela mírně přestěhovat a zmenšit nádrž, která nyní pojme 50 litrů paliva. Kufr je pouze mírně menší a sedan nabídne 485 litrů úložného prostoru, kombi 510 litrů. Ve výbavě jsou i některé novinky, například asistent couvání s přívěsem nebo panoramatický přehled o okolí vozu složený ze 4 kamer.

Technologie hybridního Superbu pochopitelně pochází ze sesterského Volkswagenu Passat GTE, který je ve starší verzi na trhu již několik let. U Superbu najdeme pod kapotou benzinový motor TSI s objemem 1,4 litru a výkonem 115 kW, který je doplněn elektromotorem zabudovaným přímo do šestistupňové automatické převodovky DQ400e. Samotný elektromotor má 85 kW a kombinovaně dokážou oba pohony poskytnout už solidních 160 kW. A jak jezdí v praxi?

Umělý zvuk a pak ticho

Startování probíhá tlačítkem a v tu chvíli se rozzáří příplatkový displej Virtual Cockpit před řidičem i MaxiDot displej na středovém panelu. Řazení probíhá standardní řadící pákou, k dispozici je však nově i režim B pro rekuperaci při sundání nohy z plynu. Ve standardním režimu D pak Superb plachtí.

Rozjezd je plynulý a pohodlný, bohužel ne však úplně tichý. Superb totiž vyluzuje umělý zvuk motoru, který je zvenku i zevnitř poměrně dost slyšet a nelze ho vypnout. Umělý zvuk slábne až kolem 25 km/h a je škoda, že jedna z největších výhod elektrického pohonu, tedy jeho tichost, je zde potlačena. Zvenku je v nízké rychlosti kvůli tomu hybridní Superb hlučnější než benzinový sourozenec. Pak už je ale jízda velmi tichá a vzhledem k výkonu 85 kW elektrického pohonu i čistě na elektřinu překvapivě svižná. Ve všech jízdních situacích kromě prudšího předjíždění si bez problému vystačíte čistě s elektromotorem. Připojování spalovacího motoru, například při předjíždění, poměrně dlouho trvá, asi 3 vteřiny, ale to je obecně neduh všech hybridů. Je nutné s tím ale počítat, pokud sešlápnete pedál na podlahu. Když ale dojde připojení benzínového motoru a podřazení, vystřelí Superb velmi ochotně vpřed.

Tlačítkem u řadící páky pak volíte režimy. Ten čistě elektrický využívá jen elektromotor a pouze pokud stisknete plynový pedál opravdu hodně nebo zrychlíte nad 140 km/h, připojí ten benzínový. Poté je k dispozici hybridní režim, kdy auto samo volí, který pohon použije. Zde se prakticky vždy rozjíždíte na elektřinu a poté podle stavu baterie a míře zrychlování případně přiřadí benzínový pohon. Už kolem 60 % nabití však přiřazovalo auto spalovací pohon prakticky vždy a bylo vidět, že se snaží stav nabití udržet zhruba nad 50 %. Toto si ale můžete regulovat ručně a zvolit, jaké minimální nabití chcete ponechat. To se například hodí pro cesty z města do města, kdy auto na dálnici přepne na spalovací pohon a ušetří energii z baterie na příjezd do města. Manuálním nastavením minimálního nabití baterie lze pak nabíjet i přímo motorem, pokud zrovna nemůžete nabít ze zásuvky.

Superb mile překvapil spotřebou, rozhodně půjde o nejúspornější verzi.

Slušný elektrický dojezd a nízká spotřeba

S hybridním Superbem jsem ujel celkově asi 150 kilometrů na trase z Amsterdamu do Haagu a zpět s tím, že cesta zahrnovala městský, příměstský i dálniční provoz a docela věrně kopírovala běžný provoz mezi dvěma městy, třeba při dojíždění do práce. Na trase Superb mile překvapil spotřebou, rozhodně půjde o nejúspornější verzi. Při plném nabití na startu jsem se na trase dlouhé 80 kilometrů dostal na spotřebu 2,1 litru / 100 km a 14 kWh / 100 km. U elektrické spotřeby to však bylo ovlivněno tím, že po vypotřebování energie z baterie Superb často zrychloval pomocí spalovacího motoru, ale rekuperací se opět dobíjela baterie, což elektrickou spotřebu uměla snižovalo. Spotřeba benzinu samozřejmě hodně závisí na tom, jak moc je baterie nabitá. Pokud baterii nechcete/nemůžete nabíjet externě a dobíjeli byste ji pouze motorem, nemá plug-in hybrid moc smysl, pokud byste se na věc dívali čistě ekonomicky. Když jsem jezdil čistě na elektřinu po městě, pohybovala se spotřeba kolem 20 kWh / 100 km, a to při zapnutém topení kvůli vnější teplotě kolem 5 °C nad nulou.

A dojezd v praxi? Čistě na elektřinu dojedete zhruba 45 kilometrů v kombinovaném provozu a při mírné jízdě, což se blíží deklarované spotřeba podle cyklu WLTP. Celkový dojezd na oba pohony při plném nabití a natankování se pak reálně pohybuje kolem 680 kilometrů. Baterii můžete nabít z domácí zásuvky za 5 hodin, když je úplně vybitá, případně využití třífázovou zásuvku či wallbox s maximálním nabíjecím výkonem 3,6 kW, který Superb iV zvládne. Pak trvá nabíjení 3 a půl hodiny. Rychlonabíjení k dispozici není. Abyste získali informace o obou dojezdech, musíte ve Virtual Cockpitu poměrně dost klikat, stejně tak pokud se chcete dostat ke spotřebám. Nakonec jsem pak raději používal centrální displej a speciální obrazovku Monitor e-dojezdu, kde auto přehledně také ukazuje, vypnutím jakých spotřebičů můžete ušetřit. Nechybí také e-manager, kde si lze plánovat nabíjení a předehřátí auta v předem definovaných dnech a časech. To se hodí například při nočním nabíjení levnějším tarifem. Praktická je také mobilní aplikace, ze které můžete vzdáleně ovládat nabíjení nebo nezávislé topení auta, které je neustále on-line.

Hybrid je lepší než nafta

Hybridní Superb se skutečně povedl. Je to elegantní a reprezentativní auto vhodné pro business i rodinu, se kterým nyní navíc nevypouštíte žádné lokální emise nebo hluk (až tedy na umělý zvuk). Navíc se s ním dá jezdit opravdu hodně úsporně a přitom se svými 160 kW a elektromotorem slibuje zároveň slušnou dynamiku. Solidní je i dojezd 45 kilometrů čistě na elektřinu.

Hybridní Superb nabízí to nejlepší z obou světů a pokud si nechcete pořizovat některou z nejlevnějších motorizací a přemýšlíte o některé z výkonnějších variant, je hybrid zřejmě nejlepší volbou. Stojí takřka stejně jako méně výkonný naftový dvoulitr a oproti méně výkonnému benzinovému dvoulitru si připlatíte 80 tisíc korun. Omezením hybridu je snad jen nemožnost ho kombinovat s pohonem všech čtyř kol. Pokud ho ale nepotřebujete, je hybridní Superb iV jasnou volbou. Povedl se.

Diskuze ke článku
Tomáš Zajíček
Pěkné, rád bych to vyzkoušel. Jen to třísekundové připojení spalováku se mi nějak nezdá. Když dám kick-down, musí se to podle mě do sekundy max dvou rozjet na oba motory. Pokud ne, je to celkem chyba. Asi by to znamenalo při předjíždění si předem přepnout do sport režimu, kdy se myslím spalovák sepne už předem.
Jirka_1
Nevím, jak moc je to jasná volba - za jak dlouho se zaplatí rozdíl 80 000 Kč? Hodně lidem je výkon 160 kW ukradený a nevyužívá ho. A když budu auto drtit takovým výkonem, spotřeba paliva se prakticky vyrovná. Elektřina totiž brzy dojde a pak je to jen o 85 kW, z kterých se částečně ubere na dobitíí akumulátoru...
Filip Novotny
Vy asi moc neumíte počítat co? Využitelná kapacita baterie 10,2 kW, na to dojezd cca 50 km, obvyklá cena el. energie pro domácnosti 5 Kč/kWh. 10 kWh x 5 Kč = 50 Kč/50 km = 100 Kč/100km, je podle Vás skoro zadarmo? Spotřeba v benzinu vámi zjištěná je cca 3 - 3,5 L/100km. 3 L x 32 Kč = 96 Kč, což je méně. 3,5 x 32 Kč = 112 Kč/100 km. Já vidím stejné náklady na elektřinu ze zásuvky i na benzin. Jen tak mimochodem, v inzerci Nová Škoda Superb iV první český pug-in hybrid jsou dvě neúplné, zavádějící až nepravdivé informace: 1) Kombinovaná spotřeba je uvedena pouze v litrech na 100 km bez uvedení druhu paliva a spotřeby el. energie. Teprve z textu níže lze vyčíst, jaké má dva motory: benzínový (spotřeba v l/100km) a elektrický (spotřeba v kWh). Pokud na baterii může ujet až 62 km, teoreticky do 100 km zbývá pouze 38 km, které je nutné ujet na benzin a tudíž může spotřebovat pouze 1,5 L/100km resp. pouze 38 km. Pokud není uvedena i spotřeba el. energie, údaj je neúplný a zavádějící. Skutečná spotřeba tak může být výrazně větší - když započteme i energii z 13 kWh baterie. Navíc podle dojezdu 62 km na 13 kWh baterii je spotřeba elektromotoru 20,97 kWh/100km (při jízdě pouze na elektřinu) což je opravdu hodně. Elektromobil má obvykle spotřebu 10-15 kWh/100km., což je výrazně méně! 2) Spotřebitel je zvyklý, že elektrospotřebič s motorem (fén, mixér, mlýnek) má výkon skoro shodný s příkonem spotřebiče, který je uveden na štítku, jelikož účinnost elektromotoru je obvykle 95-97%, tj. výkon se od příkonu liší max. o 5%. A má pravdu. Spalovací motor má maximální (špičkový) výkon shodný s deklarovaným výkonem. Spalovací motor totiž lze přetížit jen 1x a to naposled. Elektromotor však lze výrazně přetížit a to i opakovaněně. Elektromotor s příkonem 45 kW tak může mít špičkový výkon třeba 85 kW - správně 85 kWp (peak-špička). Výkon motoru však nelze zaměňovat se špičkovým výkonem, protože 45 kW motor stojí řádově méně než 85 kW. Prosím vyžádejte si dokumentaci výrobce elektromotoru, podle mne Škoda zaměňuje špičkový (max.) výkon s výkonem. Pokud autu při provozu pouze na elektřinu stačí 13 kWh na 62 km, znamená to, že elektromotor by musel být tč. využíván na 15,3% výkonu, což je nepravděpodobné. Tak lehkou nohu na pedálu ani nelze udržet. Je daleko pravděpodobnější, že skutečný výkon motoru (tj. příkon + cca 3 až 5% dle výrobcem deklarované účinnosti) je výrazně menší než uvedených 85 kW. V textu reklamy pak místo 85 kW má být uvedeno, že se jedná pouze o špičkový (maximální) výkon a/nebo místo kW měla být zkratka kWp. Filip Novotný, 603 184 319, kumulaceobjednavek@gmail.com

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze