Cena vodíkových aut se do deseti let sníží na úroveň hybridů, tvrdí Toyota

Cena vodíkových aut se do deseti let sníží na úroveň hybridů, tvrdí Toyota
  • Politika EU je rok od roku přísnější a emisní předpisy se budou ještě zpřísňovat
  • Podle Toyoty neexistuje dokonalá technologie, jak flotilové emise snížit

Cena osobních aut na vodíkové palivové články se do deseti let vyrovná ceně hybridních modelů. Očekává to japonská automobilka Toyota, která po světě prodala už 15 milionů hybridů značky Toyota i Lexus a zároveň je výrobcem prvního sériového vozu na vodík pojmenovaného Mirai.

První generace Mirai se zatím prodává na vybraných trzích. Technologie nabízí řidičům podobnou praktičnost a jízdní dosah jako klasické vozy na benzín, avšak bez výfukových emisí. „Realisticky očekáváme, že u třetí generace bude cena palivových článků srovnatelná s hybridy,“ uvedl evropský šéf prodeje a marketingu Toyoty Matt Harrison.

Toyota Mirai (první jízdní dojmy)

Dodal že Toyota již není daleko od spuštění prodeje modelu druhé generace, přičemž do deseti let se objeví generace třetí. Současný náskok technologie elektrických vozů je daný delší dobou vývoje i mnohem dostupnější nabíjecí infrastrukturou. Naopak stanic na doplňování vodíku je v Evropě jen několik desítek.

Výrobce k hledání alternativních paliv nutí stále přísnější politika EU ohledně emisí CO2. Do roku 2021 musí být průměrné množství CO2 v rámci modelové nabídky každé automobilky 95 g/km a v dalších letech má dál výrazně klesat. Ke splnění emisních cílů podle Harrisona neexistuje žádná dokonalá technologie. „Připravujeme různé alternativy a necháme na našich zákaznících, která podoba elektrifikace jim nejvíce vyhovuje,“ dodal.

Hybridní technologie jsou sice ekologičtější než konvenční spalovací motor, ale stále emise CO2 produkují. Hybridní vozy jsou také limitované kapacitou baterií, případně dobou jejich dobití. Auta na vodík vypouští z výfuků pouze vodu, mají vysoký dojezd a doba načerpání vodíku se příliš neliší od běžného natankování benzínu či nafty.

Experti očekávají, že vodíkovou technologii čeká vzhledem k její perspektivě podobný vývoj jako u hybridů. Například Toyota od uvedení prvního Priusu v roce 1997 snížila cenu hybridní technologie o 75 procent.

Technické parametry Toyota Mirai

Kompletní specifikace
Konstrukceliftback, 4 890 × 1 815 × 1 535 mm, 1 850 kg
PohonVodík, hnaná náprava: přední
Výkon113 kW, 154 koní, točivý moment: 335 Nm
Nádrž
SpotřebaKombinovaná: ? kg / 100 km
Cena od2 000 000 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze