Čeká nás dojezd 500 kilometrů po pětiminutovém nabíjení?

4
Čeká nás dojezd 500 kilometrů po pětiminutovém nabíjení?
  • Technologii vyvinula společnost StoreDot
  • Řeší však pouze baterii, takto rychlá nabíjecí stanice k dispozici není

Zdlouhavé nabíjení, jeden z největších problémů dnešních elektromobilů, by mohl být odstraněn mávnutím kouzelného kabelu. Společnost StoreDot představila technologii, která by mohla nabíjení elektromobilu zrychlit na stejnou dobu, za kterou natankujete nádrž benzinového nebo dieselového auta.

Jde o speciální baterii, která zvládne při dobití za pět minut načerpat kapacitu na ujetí 300 mil, tedy necelých 500 kilometrů. Jde o několik navrstvených plátů z nanomateriálu a organických sloučenin. V bateriích chybí grafit, který by prý nebyl schopný takto rychlý nápor energie vydržet. Akumulátor se skládá ze 40 vzájemně propojených modulů uložených v podlaze vozu.

Výzkum je prý v pokročilé fázi vývoje, pořád se ale neřeší otázka nabíjení. To, že baterie zvládne tak rychlé nabíjení, je skvělá zpráva, pořád nám ale ještě chybí nabíječka schopná takovou rychlostí nabíjet. Infrastruktura nabíjecích stanic by vyžadovala výkony přes 1 000 kW, nejrychlejší Superchargery se však pohybují kolem výkonu 150 kW.

Zdroje: carscoops.com, store-dot.com

Diskuze ke článku
pepa
1MW není tak moc, průměrná "pumpa" by měla spotřebu zhruba jako 2 elektrický lokomotivy.
Luboš
To jsou takové žvásty. I kdyby nabíjeli baterii deset sekund je rozšíření elektromobilů nereálné. Pouze jak marketingové a zelené myšlení. Pokud by ve městě jezdilo 10 000 soukromých elektromobilů jaké dopady by to mělo na zásobování EE. Elektromobil není pračka a elektřiny je reálně málo

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze