BYD letí ke hvězdám. Prodal meziročně 4× více elektroaut, předstihl Teslu

BYD letí ke hvězdám. Prodal meziročně 4× více elektroaut, předstihl Teslu
Fotografie: BYD
  • Čínská automobilka BYD podporovaná mj. Warrenem Buffetem vládne domácímu trhu
  • Za rok 2022 vykázala rekordní růst prodejů i zisků
  • Přesto její akcie rychle klesají

Není to tak dlouho, co jakási obskurní firmička BYD vysvětlovala na prestižních evropských autosalonech, že její zkratka znamená téměř budovatelské heslo Build Your Dreams (Postav si své sny) a na svém malém stánku v ústraní kolemjdoucím téměř nutila své mizerné informační a propagační materiály. Neuplynuly ani dvě dekády a písmena BYD znamenají prodej 1,86 milionu aut za jediný rok 2022, z čehož zhruba polovina jsou čistě bateriové elektromobily. Konvenční spalovací auta totiž BYD už přestal vyrábět předtím.

Tato bezpochyby působivá čísla ještě lépe vyniknou v kontextu. Uvedené číslo meziročně narostlo čtyřnásobně při více než pětinásobném zvýšení zisku. Však také BYD s velkým náskokem vládne domácímu trhu a aktuálně rozjíždí velkou globální expanzi. A protože právě BYD se aktuálně octl ve víru tvrdé cenové války (která také způsobila prudký propad cen jeho akcií) s Teslou, právě s ní jej srovnává autoblog.com. Ten poukázal na to, že BYD Teslu skokově předstihl v celkovém počtu prodaných nabíjecích aut, ačkoliv čistě bateriových elektromobilů Tesla vyprodukovala pořád ještě více, konkrétně 1,31 milionu.

Za rok 2022 tedy automobilka vykázala čistý zisk 16,6 miliard juanů (51,8 miliard korun), vstoupila na řadu důležitých zahraničních trhů a chystá se dále rychle navyšovat výrobu i prodeje. Jenže již zmíněná cenová válka jí zřejmě výrazně promluví do marží a následně i do čistého zisku. Právě BYD je považován za dostatečně silného hráče, aby ekonomický útok Tesly jako jedna z mála čínských automobilek přežil víceméně bez problémů, avšak akcionáři jsou silně znepokojení, což by mohlo vyústit ve velké změny uvnitř firmy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze