Budoucnost podle SEATu? Chytrý telefon na kolech

2
Budoucnost podle SEATu? Chytrý telefon na kolech
  • Momentálně jsou naší prodlouženou rukou chytré telefony, do budoucna to však budou více a více i automobily
  • Budoucím směrem je carsharing, ze kterého se brzy stane velký trend v oblasti mobility

Kolegové sesterského webu mobilenetu.cz se již z MWC v Barceloně vrátili, a tak nám mohli osobně potvrdit, že svět mobilních zařízení a automobilů už je jednoznačně spojen. Zatímco dříve na propojení svých vozů s telefony pracovalo jen pár automobilek, dnes jde již o globální problematiku, kterou řeší automobilka každá. Třeba i takový SEAT, který má, ostatně jako jiné automobilky, velké a zajímavé plány. O co přesně jde tentokrát? O několik dílčích vylepšení, která mají z našich automobilů udělat chytrý telefon na kolech.

Dokonalá konektivita

Trend je takový, že brzy bude uživatelům umožněno zachovat spojení s chytrým telefonem i během řízení. Vozidlo například umožní uživateli přistupovat k jeho e-mailu a sociálním sítím, a to vše při zachování bezpečné jízdy.

Bezpečnost

Zamýšleno je ovládání různých funkcí, avšak s ohledem na bezpečnost. Už existují automobily, které mají velmi dobře použitelné hlasové ovládání. Můžete tedy řešit různé úkoly bez toho, aniž byste sahali po telefonu či infotainmentu.

Trvale udržitelná mobilita

Vize automobilky je taková, že dopravní zácpa již nikdy nezpůsobí váš pozdní příjezd do práce. Online dopravní zpravodajství je dnes dostupné i pro levnější automobily a technologie jde tak dopředu, že automobil vybere takovou trasu, abyste do práce přijeli včas.

Parkování

Odhaduje se, že 25 procent dopravy v centrech evropských měst tvoří řidiči, kteří hledají parkovací místo. Již dnes roste počet aplikací, které vám pomáhají lépe zaparkovat. Nebude to dlouho trvat a vše bude integrováno do našich vozidel. Tomuto problému by také přispělo větší využívání carsharingu, čemuž jsme se věnovali v samostatném článku. A ví to i SEAT.

Sdílení aut

Trendem, který nelze odvrátit, je carsharing neboli sdílení jednoho vozidla mezi vícero uživateli. V oblasti mobility jednoznačné půjde o největší trend následujících let. Carsharing provozuje například Mercedes a Volkswagen kvůli němu založil společnost MOIA. A zmínit můžeme také SmileCar, který svůj carsharing bude nabízet v Praze.

Ze všeho se dá jasně vypozorovat, že trendem je integrace jednotlivých funkcí přímo do automobilu. Díky smartphonu dnes máme život o něco jednoduší a automobilky pracují na tom, abychom to samé mohli říci i o automobilech. Doba, kdy symbolem bohatství bylo mít v garáži několik aut, se pomalu mění. Moderní je dnes stěhovat se za prací, využívat služby jako Uber a automobil již vůbec nevlastnit. Tento směr je vidět především u mladších generací a do budoucna se tento životní styl jistě bude více a více rozšiřovat.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Peppa
Znáte nějaký telefon se spalovacím motorem uvnitř?
Tomogo
Nějvětší uchylárna jsou tablety pro ovládání čehokoli v autě. Nejlepší jsou tlačítka, která najdu i po paměti a nemusím po nich čučet, kde je mám a mám hlavně hmatovou odezvu, jestli jsem to zmáčknul, nebo ne!
Mě v mém autě už otravuje jen dotykové rádio! Ještě že se dá ovládat i z volantu.
Ta doba ale dnes jde úplně jiným směrem a podle mě tablety jako ovládací konzole budou mít na svědomí mnoho nehod, i smrtelných!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze