MOIA je nová konkurence pro Uber. Kdo za ní stojí?

MOIA je nová konkurence pro Uber. Kdo za ní stojí?
  • MOIA je divizí Volkswagen Group, která bude vše finančně zastřešovat
  • Jde o službu pro sdílení automobilů pomocí chytré aplikace

Image Volkswagenu se po aféře Dieselgate poměrně mění. Dočkali jsme se velké propagace elektromobility za mořem i ukázky konceptu I.D., který byl k vidění v Paříži. Nově Volkswagen založil divizi MOIA. O co jde?

Jedná se o službu sdílení aut, která bude již příští rok fungovat ve dvou evropských městech. V jednom případě se má konkrétně jednat o Berlín. V budoucnosti se počítá i s rozšířením mimo Evropu. V úvahu připadá Čína nebo Latinská Amerika. Půjde o využívaní aplikace pro chytrý telefon, tak jako to dnes známe díky Uberu nebo v našich končinách dobře známe službě Liftago. Nejvíce tak bude MOIA zajímat to, kolik lidí jejich aplikaci bude mít v telefonu.

Celá divize bude financována skupinou Volkswagen, která chce napravovat pokřivenou reputaci. Jde o jeden z mnoha kroků, jak chce své jméno očistit. Stejně jako ostatní automobilky nebo technologičtí giganti Apple a Google vidí Volkswagen budoucnost v autonomní jízdě. Pokud vše půjde podle plánů, tak bychom se v roce 2019 mohli dočkat první autonomní flotily vozů. Alespoň to řekl Ole Harms, CEO MOIA.

„MOIA je startup, jehož finanční zastřešení bude mít na starost Volkswagen Group. Tento startup bude nabízet a vyvíjet produkty mobility, a to jak samostatně, tak ve spolupráci s městy,“ nechal se Harms slyšet.

Například konkurenční Mercedes má také své sdílení automobilů. Jde o car2go, které funguje už od roku 2008. MOIA chce nejprve využívat produkty sesterské společnosti, tedy automobilky Volkswagen. Později by mohlo dojít i na výrobu vlastních automobilů. Momentálně MOIA zaměstnává 50 lidí.

Zdroj: volkswagenag.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze