Volkswagen I.D.: takto vypadá elektrická budoucnost automobilky

  • Volkswagen ukázal koncept elektrického vozu I.D.
  • Sériová verze by měla vstoupit na trh v roce 2020, velikostně odpovídá Golfu
  • Novinka má dojezd až 600 kilometrů a výkon 125 kW
  • I.D. ukazuje zcela nový design elektrických Volkswagenů pro následující roky

Aktualizováno 29.9. 09:05

Volkswagen právě ukázal odborné veřejnosti na pařížském autosalonu koncept elektrického vozu I.D. Cenově by se tento koncept měl pohybovat na úrovni dieselového Volkswagenu Golf. Přináší i nejmodernější technologie jako ovládání bezdotykovými gesty a hlasem. Chybět nemá ani bezdrátové nabíjení. Na trh vůz dorazí v roce 2020.

Původní článek z 29.9. 07:00

Volkswagen nepočkal na dnešní oficiální tiskovou konferenci v Paříži a ukázal světu, jak vidí svou budoucnost, už o den dříve. A budoucnost je to velmi zajímavá a samozřejmě elektrická. Jmenuje se I.D. a zatím se jedná o koncept, kterým chce Volkswagen ukázat, jakým směrem se chce ubírat. Sériová podoba elektromobilu o velikosti Golfu má na trh vstoupit v roce 2020 a má nastartovat zásadní proměnu automobilky.

Design je zřetelně jiný a pokud takto budou vypadat budoucí elektrické modely z Wolfsburgu, máme se rozhodně na co těšit. Samozřejmě se jedná o studii a řada prvků se do sériového provedení nedostane, ale aspoň lze vytušit směr, kterým se chce automobilka vydat. Zaujme například prohnutá spodní linka oken, absence B sloupku, posuvné zadní dveře, zcela nová maska bez nasávání nebo zasouvací kliky ve stylu Tesly. Ostatně proti Modelu 3 od americké automobilky bude nový Volkswagen směřovat. Bude mít podobnou velikost a lze očekávat, že i relativně příznivou cenu. Oproti Tesle však bude mít větší dojezd ve výši 400 až 600 kilometrů, a to díky zcela nové platformě Modular Electric Drive Kit (MEB)., kterou Volkswagen vyvinul speciálně pro elektrické automobily. Díky ní lze uložit baterie do celé podlahy vozu a integrovat tak vyšší kapacitu. Tu však zatím Volkswagen neoznámil.

Potěší slušný výkon 125 kW, poháněná bude pravděpodobně přední náprava. Volkswagen nezapomíná ani na autonomní řízení. Plně automatický režim chce ve svých vozech nabídnout v roce 2025 a studie I.D. ukazuje, jak by to mohlo vypadat. Na střeše je čtveřice lidarů pro dokonalé skenování okolí a po aktivaci autonomního režimu se volant zasune do přístrojové desky a auto převezme řízení.

Volkswagen chce v roce 2025 prodat milion aut poháněných elektřinou, tedy elektromobilů nebo hybridů. I.D má být první z mnoha v rámci nového směřování automobilky. Novou studii si už dnes budeme mít možnost prohlédnout na veletrhu v Paříži, můžete se tak těšit na fotografie a videa přímo z místa.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze