Budnitz E: nejlehčí elektrokolo na světě je z titanové slitiny

  • Budnitz E je ve své třídě nejlehčím elektrokolem na světě
  • Díky speciální ultralehké titanové slitině váží pouhých 13 kilogramů
  • Velkým tahákem je rovněž nadprůměrný dojezd 100 mil (161 kilometrů)

Stejnojmenný newyorský výrobce ručně vyráběných stylových městských kol nepoužil 3AL 2.5V titanovou slitinu poprvé. Stejný materiál byste našli u všech jeho modelů. Pro méně náročné zákazníky, kteří upřednostňují nižší cenu před nízkou hmotností, však nabízí i tradičnější a levnější 4130 chrom-molybdenovou ocel. Hmotnost v této variantě nicméně výrobce neuvádí.

Budnitz E

Model E je vybavený 29" koly a řetěz nahrazuje čistý karbonový pás, který zaručuje, že se neušpiníte. Elektrický pohon je řešený All-in-One elektrickým hubem Zehus Bike+ o výkonu 250 wattů. Motor, senzory i 30V Li-Ion baterie s výkonem 160 Wh jsou uzavřeny v hliníkovém zadním náboji. Díky tomu je celé hnací ústrojí prakticky bezúdržbové – obejde se bez oleje a je zcela chráněné před deštěm, štěrkem a dalšími nečistotami.

Motor nabízí elektrickou pomoc až do rychlosti 15 mil/h (24 km/h), což odpovídá i evropským předpisům pro elektrokola. Dojez modelu E se pak pohybuje v závislosti na využití mezi 20 až 100 mílemi (32 až 161 kilometry), což dostačuje nejen na cesty po městě, ale můžete si troufnout i na delší projížďky. Energii přitom ušetříte a dojezd prodloužíte i díky systému rekuperace. Při sjezdu z kopce nebo šlapání dozadu se elektřina vrací do elektrického hubu.

Budnitz E

Ovládání elektrokola je přitom skutečně snadné. Stačí šlápnout do pedálů a jet nebo využít ovládací aplikaci ve smartphonu, ke kterému se kolo připojí přes Bluetooth. V aplikaci lze vybírat z několika režimů a výkonu. Integrované svahové senzory však samy automaticky nabídnou větší podporu v kopci. Další praktickou funkcí je kompletní zamknutí všech funkcí kola, které mají zabránit jeho krádeži.

TIP: Kdo letos získal titul Ekologické auto roku?

Budnitz nabízí model E s rámem ve čtyřech velikostech a dokáže ho tak nabídnout jezdcům s výškou od 154 až do 198 centimetrů. V e-shopu výrobce jsou na výběr čtyři verze, které se liší stupněm výbavy a použitými materiály. Za základní model s ocelovým rámem zaplatí zájemce 3 950 dolarů (95 130 Kč). Za vrcholový model s titanovým rámem a světlými pneumatikami to však je už 9 060 dolarů (244 900 Kč). Tyto ceny je však nutno brát jako výchozí, protože k dispozici je velké množství příplatkové výbavy, takže si může zájemce vyšperkovat kolo přesně podle svých požadavků.

Budnitz E

Zdroje: budnitzbicycles.com, budnitzbicycles.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze