Bridgestone bude investovat do projektu chytrých továren

Bridgestone bude investovat do projektu chytrých továren
  • Investice téměř 1 miliardy Kč zajistí další krok v digitalizaci výrobních procesů
  • Transformací projde 8 výrobních závodů v Evropě
  • Čtyřletý projekt bude zahájen v roce 2019

Společnost Bridgestone bude investovat 36 milionů eur (asi 920 milionů korun) do digitalizace svých výrobních procesů a vytváření chytrých továren budoucnosti. Bude díky tomuto projektu od roku 2019 schopna rychleji a flexibilněji reagovat na měnící se požadavky zákazníků. Její výroba bude zároveň méně náročná na spotřebu energie a bude vytvářet méně odpadu.

Projekt chytrých továren zajistí transformaci veškerých výrobních procesů, od výroby polotovarů přes dodávky energií, údržbu a monitoring výroby až po plánování výroby, a to v osmi evropských výrobních závodech v Polsku, Maďarsku, Španělsku, Itálii a Francii. Realizace projektu přinese úspory energie, zvýšení efektivity, snížení množství odpadu a zjednodušení procesů.

Jako první bude spuštěn dílčí projekt „Chytrá energie“, který optimalizuje spotřebu energie ve výrobních závodech a související náklady. Plány počítají se snížením spotřeby energie o zhruba 10 procent. Systém „Chytrá energie“ propojí výrobní plány se spotřebou energie a pomocí modelů bude optimalizovat energetickou náročnost výroby pneumatik.

Bridgestone blizzak

Digitalizace výrobních závodů umožní ukládání data o výrobě pneumatik. Inženýři Bridgestone v Římě a Tokiu budou moci tato data analyzovat a využívat při vývoji nových a vylepšených modelů pneumatik. Konstrukce nových modelů pneumatik budou předávány výrobním závodům v digitální podobě, což zkrátí dobu výroby prvních sérií nových pneumatik na polovinu.

Digitalizace sehraje roli také ve zvyšování efektivity výroby v závodech společnosti Bridgestone díky chytré údržbě zařízení výrobních závodů. Umělá inteligence bude analyzovat data a předpovídat riziko poruchy strojů. Systém bude pomocí senzorů zaznamenávat a následně analyzovat klíčové parametry strojů a automaticky navrhne potřebnou údržbu, aby se předešlo nákladným selháním techniky. Tento nový proces také pomůže optimalizovat plánování pravidelné údržby.

Investice do chytrých továren rovněž pomůže snížit množství odpadu, produkovaného společností Bridgestone EMEA po celé Evropě. Data o výrobě budou odesílána do cloudové databáze a speciální algoritmy budou na jejich základě hledat souvislosti mezi výrobními parametry a vlastnostmi vyrobených pneumatik. Výsledky budou automaticky předávány týmům v příslušných závodech, které budou moci okamžitě přijmout nápravná opatření a významně snížit počet vadných výrobků.

Navíc dojde k výraznému zjednodušení logistických procesů ve výrobních závodech Bridgestone. Zavedení technologie chytrých materiálů umožní odborníkům ve výrobních závodech digitálně sledovat a řídit přemisťování nachystaných materiálů a polotovarů. Tím se značně zjednoduší plánování výroby a administrativní procesy od vytváření směsí až po skladování.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze