BMW zvolilo firmu AWS pro budoucí využití automatizované jízdy

BMW zvolilo firmu AWS pro budoucí využití automatizované jízdy
Fotografie: BMW
  • Nová technologická řešení se objeví u modelů řady Neue Klasse
  • Cílem tohoto kroku je zrychlení inovací v oblasti automatizovaného řízení
  • BMW se současně spojilo i se společností Qualcomm

Společnost Amazon Web Services (AWS) se stane hlavním dodavatelem cloudových služeb pro novou platformu automatizované jízdy u vozidel BMW Group. Bavorský výrobce totiž hodlá nabídnout novou generaci pokročilých asistenčních systémů u chystané průkopnické řady Neue Klasse. První vozy s touto platformou se představí v roce 2025 a právě zde se počítá s prvním využitím služeb AWS. Nový cloudový systém bude využívat již existující cloudové datové centrum BMW, výpočetní kapacity, generativní umělou inteligenci (generative AI), internet věcí (IoT), strojové učení a úložiště AWS tak, aby pomohl urychlit přípravu vozů BMW s vysoce automatizovaným řízením pro výrobu.

„V příštím desetiletí budou zvyky a očekávání zákazníků hnacím motorem větších změn v automobilovém průmyslu, než jaké jsme zaznamenali za posledních třicet let,“ řekl Dr. Nicolai Martin, senior viceprezident Driving Experience v BMW Group. „Je to jen začátek nové éry vysoce automatizovaného řízení, které umožní technologické a technické inovace. Díky spolupráci s AWS buduje BMW Group spolu s naším partnerem, společností Qualcomm Technologies, naši novou platformu pro automatizované řízení na škálovatelné, bezpečné a spolehlivé infrastruktuře AWS. Využíváme schopnosti AWS, abychom pomohli zdokonalit novou generaci automatizovaného řízení a parkovacích funkcí BMW.

Asistenční systémy poskytují v současnosti řidičům včasné upozornění na nebezpečí a současně schopnosti pro bezpečnější a komfortnější řízení. Využívají pokročilý software a senzory vozu pro zajištění varování, automatického brzdění a řízení s cílem zlepšit chování vozu v různých situacích. Vývojem jejich nové generace na základě platformy AWS budou moci inženýři BMW Group rychleji reagovat na potřeby zákazníků, a tím jim dříve dodat nové funkce k tomu, aby si řízení co nejvíce vychutnali. Tato vývojová efektivita, kterou cloudové služby umožňují, pomůže BMW pokračovat ve vývoji inovativních funkcí vozů Neue Klasse a současně zajistí, že řidič bude při jízdě vždy v centru dění.

BMW se současně spojilo se společností Qualcomm Technologies Inc. s cílem společného vývoje budoucí generace systémů automatického řízení, které budou postaveny na otevřené a modulární platformě Snapdragon Ride. Systémy jsou vybaveny softwarem Ride Vision, který vozidlu umožňuje registraci svého okolí v rozsahu 360 stupňů. Společně s AWS a Qualcomm Technologies mají inženýři BMW přístup ke špičkovému hardwaru, softwaru pro rozpoznávání objektů a cloudovým možnostem poskytovaným komplexní platformou pro vývoj automatizovaného řízení. Umístění platformy pro automatizované řízení do cloudu pomáhá odbourávat vývojové prodlevy mezi jednotlivými týmy zabývajícími se softwarem pro vozidla a současně umožňuje větší globální spolupráci s dodavateli. Cílem tohoto kroku je zrychlení inovací v oblasti automatizovaného řízení.

„Vzhledem k tomu, že se automobilový průmysl vyvíjí směrem k nové výkonné, energeticky úsporné a vysoce škálovatelné softwarově definované architektuře, jsme hrdí na to, že můžeme pokračovat v naší dlouhodobé strategické spolupráci se společností BMW Group na vývoji bezpečnějších a spolehlivějších asistenčních systémů využívajících umělou inteligenci,“ řekl Nakul Duggal, senior viceprezident a generální ředitel divize Automotive and Cloud Computing společnosti Qualcomm Technologies, Inc. Řešení Qualcomm Cloud AI 100 a platformy Snapdragon Ride pomáhají vyvíjet automobilové inovace BMW Group a předním značkám po celém světě.

BMW Group bude AWS využívat i proto, aby mohla lépe škálovat kapacitu pro zvládnutí obrovského nárůstu množství dat vznikajícího v rámci vývoje funkcí automatického řízení. S tím, jak automobilky přicházejí s funkcemi automatizovaného řízení vyšších úrovní, jako je adaptivní udržování rychlosti jízdy, parkovací asistent či automatické řízení, vytvářejí vozy více dat, která mohou inženýrské týmy analyzovat a využívat v rámci vývoje budoucích funkcí. Tato cloudová infrastruktura zajistí BMW Group základ pro ještě rychlejší vývoj a poskytování nových funkcí svých vozů, jako je například asistent pro jízdu v jízdním pruhu, automatická změna jízdního pruhu nebo automatické řízení bez nutnosti držet volant v ruce.

Služby AWS pomohou využívat tuto novou škálovatelnou platformu pro automatizované řízení využívající společnou referenční architekturu, urychlí samotný vývoj a usnadní rozšíření nových funkcí napříč jednotlivými modelovými řadami BMW. Platforma například poskytuje potřebné zázemí pro zpracování, katalogizaci a ukládání jízdních dat z milionů kilometrů v reálném čase v úložišti Amazon Simple Storage Service (Amazon S3). Inženýři a datoví vědci následně mohou vyhledávat, identifikovat a vizualizovat relevantní jízdní situace pro vývoj modelů pomocí Amazon SageMaker, což je služba AWS pro vytváření, trénování a používání modelů strojového učení v cloudu i mimo něj. Inženýři také mohou v rámci AWS vyvíjet rozsáhlé ověřovací výpočetní simulace. Díky tomuto přístupu může BMW Group efektivněji testovat a zkoušet nové verze softwaru, což pomáhá zajistit bezpečnost systému a zkrátit dobu uvedení na trh.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze