BMW chystá historický zlom. Autosalon je mu malý

BMW chystá historický zlom. Autosalon je mu malý
Fotografie: Vojtěch Dalekorej, fdrive.cz
  • Mnichovská automobilka chystá premiéru konceptu, který by měl vše změnit
  • Má být tak významný, že jej BMW představí tři dny před zahájením mnichovského IAA

Modro-bílá automobilka se chystá vsadit elektromobilitu vše, a proto už v době, kdy ještě ani nestačila představit všechny plně elektrické modely na univerzální platformě CLAR, už dokončuje novou, tentokrát čistě elektrickou. Ta by měla být ve všech ohledech výrazně lepší a stát se základem pro celou paletu modelů od subkompaktů až po reprezentativní sedany a velká SUV. Aktuálně je prezentována jako Neue Klasse a odkazuje se na stejnojmennou rodinu modelů, která odstartovala před 60 lety a BMW zachránila před krachem. I nyní by toto jméno mělo přinést nový a úspěšnější začátek, byť tentokrát plně elektrický.

Proto BMW představí už 2. září, tedy tři dny před začátkem mezinárodního autosalonu IAA konaného přímo v domácím Mnichově koncept BWM Vision Neue Klasse. Při konferenčním hovoru při příležitosti prezentace kvartálních výsledků to kolegům z insideevs.com potvrdil osobně šéf BMW Oliver Zipse. Koncept by měl být v podobě blízké sériové výrobě a pokud platí dřívější prohlášení, že první z nové rodiny Neue Klasse bude sedan následovaný kompaktním SUV, začíná se zhruba rýsovat, nač se můžeme těšit.

Leccos naznačil už koncept BMW i Vision Dee z letošního CESu, který se stal především demonstrátorem nové techniky, i když výrazný design rovněž zaujal a údajně by také měl mít s budoucími modely leccos společného. Nová BMW Neue Klasse by měla každopádně použít elektropohon šesté generace, jehož baterie by měly zajistit o 30 % delší dojezd při polovičních výrobních nákladech a o 60 % nižší uhlíkové stopě. Počítá se s kapacitami od 75 do 150 kWh a výkony 272 do 1 360 koní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze