BMW pracuje na šesté generaci elektropohonu. Má nastavit nová měřítka

1
BMW pracuje na šesté generaci elektropohonu. Má nastavit nová měřítka
Fotografie: BMW
  • Uvedení nové elektrické platformy Neue Klasse se plánuje na rok 2025
  • BMW už nyní prozradilo první detaily o cílových parametrech

Mnichovská automobilka BMW se pochlubila parametry nové baterie připravované pro novou generaci elektromobilů Neue Klasse. Původně jsme se domnívali, že půjde o konkrétní model, avšak výrobce plánuje vybudovat jich na stejném technickém základě více. V tuto chvíli už tedy známe prvních několik zatím velmi obecných čísel, která však stojí za zmínku. Konstruktéři spolehli na architekturu CTP, články tedy budou integrovány přímo ve voze bez modulů. Díky tomu a dalším vylepšením nabídne Neue Klasse o 30 % lepší dojezd (s čím je srovnáváno, nevíme, avšak předpokládáme, že se současnými modely BMW i), o 30 % rychlejší nabíjení, což jistě značí nasazení 800V technologie, a především poloviční výrobní náklady a o 60 % nižší karbonovou stopu.

Vozy řady Neue Klasse se začnou nejdříve vyrábět v maďarském závodě v Debrecínu, do nějž automobilka při té příležitosti do roku 2025 investuje 2 miliardy eur (48,8 miliardy korun) a vytvoří v něm 500 nových pracovních míst. Nová výrobní hala o výměře více než 140 000 m2 už se staví, dostala jméno iFactory a podle BMW půjde o nejmodernější továrnu na světě.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Byla jen otázka času, kdy i další automobilky převezmou Muskův slovník. Začal to Volkswagen, když soupeřil s Fordem a na začátku tisíciletí se rozhodl, že část peněz z vývoje dá do marketingu a zbytek do zisku. A tak se zrodila éra TSI, vah vzduchu, TDI Bi a podobných průšvihů, nenápadnmu zlevňování materiálů v interierech a dalších úspor, které se daly lehce zahladit a prodat marketingem. Musk to vzal a posunul na zcela jinou úroveň. Někteří můžou říkat, že lhal už bez skrupulí. No a BMW se teď posunulo na jeho úroveň, až VW otevře všechny fabriky a rozjede zase výrobu naplno, nastoupí taky - necháme se překvapit, jestli jen dožene Muska nebo jestli přijde s něčím ještě absurdnějším, co mu trh opět sežere...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze