BMW zahájilo výrobu elektrického SUV iX

Nahlédněte do výroby
BMW zahájilo výrobu elektrického SUV iX
Fotografie: BMW
  • BMW iX se dnes začalo vyrábět v německém Dingolfingu
  • Na stejné lince se vyrábí i modely se spalovacími motory, ale cílem je postupná elektrifikace
  • Automobilka klade důraz na udržitelnost, zvláště pak při výrobě elektromobilů

Dnes byla v Dingolfingu zahájena sériová výroba čistě elektrického BMW iX. Továrna v Dolním Bavorsku nyní vyrábí na jedné lince vozidla se všemi variantami pohonu, tedy se spalovacím motorem, plug-in hybridy i čisté elektromobily. Milan Nedeljković, člen představenstva BMW AG odpovědný za výrobu, to okomentoval slovy: „Uvedení BMW iX na trh představuje další milník v naší expanzi elektrifikace a demonstruje úspěšnou transformaci naší výrobní sítě směrem k elektromobilitě a digitalizaci.

BMW iX se vyrábí v největším evropském výrobním závodě BMW Group na mimořádně flexibilní výrobní lince, umožňující současně vyrábět také modely BMW řady 5, řady 7 a řady 8. Pro realizaci výroby tak rozmanitého množství vozidel a pohonných systémů byl výrobní systém v Dingolfingu rozšířen a rekonstruován. BMW Group investovala do výroby BMW iX v továrně Dingolfing celkem více než 400 milionů eur. Mnohá z přestaveb a konstrukčních úprav potřebných pro BMW iX již byla navržena tak, aby je mohly využít také budoucí generace BMW řady 7 a řady 5, které budou v příštích letech taktéž sjíždět z výrobní linky v Dingolfingu. U obou modelových řad již bylo navíc oznámeno, že vzniknou i jejich čistě elektrické varianty.

Polovina objemu výroby bude elektrifikována již v polovině desetiletí

Jen s BMW iX a dalšími PHEV plánuje BMW Group v Dingolfingu zdvojnásobit podíl elektrifikovaných vozidel vyrobených v letošním roce oproti roku 2020. Do poloviny desetiletí bude mít polovina v Dingolfingu vyráběných vozů elektrifikovaný pohon. Nový model v tom bude hrát důležitou roli. „BMW iX bude již příští rok jedním z nejvyráběnějších modelů v tomto výrobním závodě,“ říká Nedeljković. Po BMW iX bude na podzim následovat BMW i4, které se bude vyrábět v Mnichově. Na konci příštího roku budou všechny německé továrny produkovat alespoň jeden čistě elektrický vůz.

Výroba vozidel a pohonů e-drive přímo na místě

Výroba BMW iX v Dingolfingu využívá rozsáhlé know-how a odborných znalostí technologií, kterými závod disponuje. Těsná spolupráce mezi těmito různými oblastmi umožňuje vysokou úroveň vnitropodnikové koordinace a rychlou vzájemnou komunikaci a celkově přispívá k efektivní technologii výroby. Čistě elektrické srdce BMW iX s jeho vysoce integrovaným elektrickým pohonem a baterií páté generace či kompletní nápravy s potřebnými hnacími komponenty se vyrábějí přímo v továrně v sekci určené pro výrobu komponentů. Výrobní kapacita bude systematicky rozšiřována a od roku 2022 budou v Dingolfingu schopni vyrábět elektrické pohony pro více než půl milionu elektrifikovaných vozidel.

BMW iX jako průkopník

BMW iX přináší do produktových a výrobních procesů v továrně celou řadu inovací, a to zejména v architektuře elektrického pohonu, softwaru, digitálních službách, konektivitě a funkcích automatizované jízdy. Díky tomu má tento model důležitou roli průkopníka, který továrnu v Dingolfingu připravuje na novou generaci modelů luxusní třídy, jež obecně budou elektrifikovanější a „chytřejší“.

BMW iX je také důležitým průkopníkem ve výrobě, neboť přináší do výrobního systému technologie budoucnosti. Příkladem jsou třeba digitální metody pro školení zaměstnanců, automatizaci logistických procesů či ověřování asistenčních systémů řidiče.

Jako hlavní továrna pro výrobu vozů luxusní třídy budeme produkovat také novou technologickou vlajkovou loď BMW Group. Ta opět dokazuje, že je průkopníkem mobility budoucnosti a současně lídrem v klíčových oblastech automobilového průmyslu budoucnosti, jako je elektrifikace, digitalizace a udržitelnost,“ říká Christoph Schröder, vedoucí závodu BMW Group v Dingolfingu. „BMW iX tak pokračuje v úspěšné transformaci výrobního závodu BMW Group v Dingolfingu, která začala již dávno,“ dodává.

BMW se zaměřuje na udržitelnost, zvláště u iX

Téma udržitelnosti je pevně zakotveno v celé společnosti. Zvláštní důraz je kladen na snížení uhlíkové stopy, a to zejména při výrobě elektromobilů. Nezávislí auditoři potvrdili, že celková uhlíková stopa BMW iX xDrive40 je přibližně o 45 % nižší než u srovnatelného Sports Activity Vehicle se spalovacím motorem. „Již nyní jsme pro naše odvětví měřítkem udržitelnosti. Budeme však i nadále investovat do technologií šetřících zdroje a stanovovat si ambiciózní cíle pro co nejudržitelnější výrobu,“ zdůraznil Milan Nedeljković. BMW Group uplatňuje komplexní přístup ke snižování emisí CO2 a minimalizaci spotřeby zdrojů, který zahrnuje celý hodnotový řetězec, včetně výroby, dodavatelského řetězce a používání produktu.

BMW Group se v období 2006 až 2020 již podařilo snížit spotřebu zdrojů na jedno vyrobené vozidlo o více než polovinu. Emise CO2 se snížily ještě výrazněji: o celých 78 procent. Cílem je do roku 2030 snížit emise CO2 na jedno vyrobené vozidlo o dalších 80 procent. „Abychom toho dosáhli, provedli jsme v továrně Dingolfing některé změny a zavedli řadu nových opatření,“ vysvětluje ředitel závodu Christoph Schröder. Například BMW iX se vyrábí výhradně s využitím regionální a přímo získané zelené energie ze dvou vodních elektráren na řekách Isar a Lech. Celá továrna, stejně jako všechny ostatní výrobní závody BMW Group, bude od letošního roku také uhlíkově neutrální.

Další aspekty udržitelnosti sahají od energeticky účinných zařízení přes plánování celkového uspořádání, logistiku dopravy a recyklaci až po témata, jako je biologická rozmanitost a vodní hospodářství. Továrna Dingolfing je proto schopna dosáhnout více než 90procentní míry recyklace a ještě vyšší míry využitelnosti, která přesahuje 99 procent. Vlastní studny továrny pokrývají více než 40 procent její spotřeby vody, čímž přispívají k zachování zásob pitné vody v regionu. BMW Group již od roku 2006 snížila celkovou spotřebu vody o více než 30 procent.

BMW iX působí jako katalyzátor změn

BMW iX vytváří potřebu dalšího vzdělávání nad rámec již dostupných rozsáhlých zkušeností a odborných znalostí. Urychluje změny kompetencí, které již probíhají v rámci výrobní sítě, a pomáhá připravit zaměstnance na požadavky nové éry. Tímto způsobem se rozvoj zaměstnanců napříč celou společností orientuje na digitalizaci a elektromobilitu. V rámci největší vzdělávací ofenzivy v historii společnosti je 75 000 zaměstnanců školeno právě těchto pro budoucnost zásadních oblastech.

Jen v Dingolfingu přešlo od roku 2012 více než 4 000 zaměstnanců na pracovní místa s vysokou mírou perspektivy pro budoucnost. Aktuálním příkladem je vytvoření a rozšíření kompetenčního centra pro výrobu elektrických pohonů v této lokalitě, které v loňském roce zdvojnásobilo počet svých zaměstnanců z 600 na 1 200. Do konce roku se tento počet pravděpodobně dále zvýší na více než 1 900.

Technické parametry BMW iX xDrive 50

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 953 × 1 967 × 1 965 mm, 2 510 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon385 kW, 523 koní, točivý moment: 765 Nm
Baterie111,5 kWh (105,2 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 195 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 19,8 kWh / 100 km, dojezd: 631 km
Cena od2 684 500 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze