BMW představilo studii Mini Vision Urbanaut na nové platformě #NEXTGen

BMW představilo studii Mini Vision Urbanaut na nové platformě #NEXTGen
Fotografie: bmwgroup.com
  • Studie Mini Vision Urbanaut byla navrhována stylem zevnitř ven
  • Elektrický pohon a autonomní řízení přináší nové možnosti
  • Interiér nabízí velký rozsah variability

Značka Mini využívá platformu #NEXTGen k exkluzivní světové premiéře konceptu Mini Vision Urbanaut – zcela nové interpretace představy o prostoru. Tato digitální vize vozidla nabízí víc prostoru v interiéru a praktičnosti než kdy předtím, ale přitom je stále velmi kompaktní. „Značka MINI vždy symbolizovala ,Chytré využití prostoruʻ. U konceptu Mini Vision Urbanaut jsme soukromý prostor rozšířili daleko do veřejné sféry, čímž jsme dali vzniknout novým, obohacujícím zážitkům,“ vysvětluje Adrian van Hooydonk, šéf designu BMW Group.

Mini nálady v konceptu Vision Urbanaut

Mini vidí svou vlastní budoucnost primárně v tom, že bude společníkem při nezapomenutelných okamžicích, což můžeme nazvat jako ,Mini náladyʻ. Mini Vision Urbanaut používá k přiblížení široké palety možného využití tři hesla symbolizující Mini nálady – Chill, Wanderlust a Vibe. Pojem Chill vás vyzývá, abyste se nadechli a teď a tady si dali pauzu. Vůz se stane jakýmsi zátiším, útočištěm, v němž můžete během cest odpočívat, anebo se plně soustředit na práci. Wanderlust je jediným nastavením, v němž je Mini Vision Urbanaut řízeno nebo samo řídí za pomoci autonomních jízdních systémů. Vibe zase do centra dění přesouvá čas strávený ve společnosti dalších lidí – a to v každém ohledu,“ dodává Oliver Heilmer, šéf designu Mini. Exteriér i interiér se mění tak, aby odrážel každou zvolenou Mini náladu a poskytl zážitku co nejlepší kulisy. Součástí celkového konceptu je všeobjímající design uživatelské přívětivosti, udržitelné materiály a čistě elektrický pohon.

Design Mini Vision Urbanaut je navržený zevnitř ven

Jakožto inovativní koncept prostornosti byla vize Mini Vision Urbanaut navrhována zevnitř směrem ven. Designéři stvořili nejprve prostorný interiér a poté se věnovali vývoji exteriéru, přičemž představu o rozměrech jim poskytl půdorys, části nábytku či dřevěné modely v daném měřítku. Během projektu byla k vytvoření digitálního modelu použita rozšířená realita, která byla poté systematicky upravována. Mini Vision Urbanaut je na Mini neobvykle vysoké, ale na délku měří pouze 4,46 metru. Poskytuje vnitřní prostor, který lze využívat různými způsoby a uvnitř vozu nabízí zcela novou svobodu pohybu.

Plně elektrický pohon a autonomní řízení přináší nové možnosti

Mini Vision Urbanaut, které bylo od počátku koncipováno jako čistě elektricky poháněné vozidlo se systémy autonomní jízdy, poskytlo konstruktérům při vytváření exteriéru i interiéru větší volnost. „V roce 1959 úplně první Mini díky napříč uloženému motoru započalo v konstrukci automobilů menší revoluci,“ připomíná Oliver Heilmer, šéf designu Mini. „V případě Mini Vision Urbanaut jsme byli schopni koncept znovu pozměnit a ještě zvětšit využitelný prostor uvnitř vozu v poměru k jeho velikosti.“

Interiér studie Mini Vision Urbanaut nabízí spoustu možností, ale lepší než textový popis budou obrázky. Jak se vám tato studie líbí? Vidíte v tom konceptu reálné využití?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze