BMW bude využívat nové technologie pro autonomní řízení. Testovat se bude i v ČR

1
BMW bude využívat nové technologie pro autonomní řízení. Testovat se bude i v ČR
  • Jeden den testování autonomního řízení znamená více než 909 terabajtů dat
  • Testování technologie pro autonomní řízení bude probíhat v Sokolově

Autonomní řízení je téma prakticky pro každou automobilku a BMW rozhodně není výjimkou. Však tato německá automobilka zvyšuje své investice do samořiditelných aut. Dohoda o spolupráci, kterou automobilka podepsala se společností DXC Technology, umožní posunout vývoj takovýchto vozidel o stupeň výše a výrazně tím urychlit výzkum i testovací cykly. Ty by se měly uskutečnit i v Česku.

Autonomní řízení BMW

Vývoj systémů autonomního řízení probíhá na platformě BMW High Performance D3, pro kterou DXC dodá technologie napomáhající ke zjednodušení a urychlení analýzy testovacích dat, stejně jako zefektivnění algoritmů strojového učení. Nové technologie, které budou mít díky této smlouvě vývojová centra BMW k dispozici, mají především usnadnit zpracování obrovského množství dat sesbíraných během testování autonomních vozů. Jedno z testovacích a vývojových center německé automobilky by mělo do roku 2022 vzniknout také v Česku, a to konkrétně v Sokolově.

Jediný testovací den vozů s autonomním řízením může znamenat více než jeden petabyte (více jak 909 terabajtů) uložených dat, což je obrovské množství. Data ale nestačí jen sbírat – pro další vývoj je klíčová jejich rychlá analýza,“ říká Bedřich Max Luft, generální ředitel DXC Technology. „Naše vlastní platforma DXC Robotic Drive nabízí nástroje a aplikace pro efektivnější a především výrazně rychlejší zpracování takto sesbíraných dat. To umožní automobilce BMW urychlit vývoj samořiditelných vozů,“ doplňuje Luft.

BMW High Performance D3 je místem, kde se obrovské množství dat vznikajících během vývoje a testování systémů autonomního řízení v automobilech shromažďuje. Senzory v samořiditelných vozech jich během testovacích jízd produkují neustále obrovské množství. Technologie DXC umožní inženýrům z BMW stáhnout data sesbíraná vozidly nikoli v rámci hodin či dnů, ale během několika sekund. Platforma DXC Robotic Drive znamená pohodlnou spolupráci vývojových a testovacích týmů bez ohledu na jejich geografickou polohu. Data jsou nejen stažena, ale okamžitě také analyzována a ukládána na jednom místě. To bude pro BMW znamenat nejen výrazné zrychlení vývoje, ale také citelné zkrácení testovacích cyklů samořiditelných automobilů.

Diskuze ke článku
Turek
Doufám, že se nedožiju toho, že auta která ovládá jenom řidič nebudou zakázána.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze