Autopilot navrhl řidiči Tesly vjet přímo pod kola kamionu

Autopilot navrhl řidiči Tesly vjet přímo pod kola kamionu
  • Stalo se to řidiči Modelu 3 s aktivovanou funkcí Navigate on Autopilot
  • Řidič navíc jel mimo dálnici

Na téma systému Autopilot a jeho bezpečnosti se vedou diskuse již dlouho. Zatímco někteří vidí v této technologii neocenitelného pomocníka, který zásadně ulehčuje řízení elektromobilu, jiní upozorňují na jeho nedostatečné schopnosti vedení vozu po vozovce, což může mít i tragické následky.


Na internetu se nyní objevil obrázek, který přihrává názorům té pesimističtější skupiny. Majitel Modelu 3 od Tesly totiž pořídil fotografii, na které jeho elektromobil s aktivovanou funkcí Navigate on Autopilot doporučuje řidiči změnit jízdní pruh a vjet do protisměru, kde zrovna jede nákladní automobil.

Obrázek byl pořízen na jedné z dvouproudých rychlostních silnic v Québecu. Jak informuje Fred Lambert ze serveru electrek.co, již dříve zaznamenal v tomto státě možnost jet s aktivovanou funkcí Navigate on Autopilot i mimo dálnici. Sám se však nikdy nesetkal s tím, že by mu systém radil změnit pruh při jízdě po takových silnicích.

Tesla v současné době registruje přes 9 milionů autonomních změn jízdních pruhů, které vykonaly vozy s aktivovanou funkcí Navigate on Autopilot. Tuto funkci Tesla spustila v rámci své aktualizace 2018.42 v loňském roce, kdy však nebyla automatická změna jízdního pruhu ještě povolována a řidič jí musel potvrzovat směrovkou.

Plně autonomní měnění jízdního pruhu přišlo až s novou softwarovou aktualizací v březnu tohoto roku. Tesla však stále upozorňuje na to, že i při jízdě s aktivovanou funkcí Navigate on Autopilot je nutné, aby řidič věnoval chování vozu plnou pozornost a byl vždy připraven v případě potřeby zasáhnout. Inkriminovaný obrázek tuto nutnost jen potvrzuje.

Tesla Model 3 – test

Technické parametry Tesla Model 3 Long Range (E5)

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 844 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon258 kW, 370 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie75 kWh (70 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: Supercharger, CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 614 km
Cena od1 228 990 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze