Automobilky Renault a Volvo oznámily spolupráci na vývoji elektrických dodávek

Automobilky Renault a Volvo oznámily spolupráci na vývoji elektrických dodávek
Fotografie: Renault
  • Společný podnik by měl mít sídlo ve Francii
  • Skupiny očekávají, že se do roku 2030 evropský trh s elektrifikovanými dodávkami ztrojnásobí

Prostřednictvím tiskové zprávy dnes automobilky Renault a Volvo oznámily společný podnik, který se soustředí na vývoj elektrických dodávek. Oba globální hráči tak reagují na rostoucí potřeby dekarbonizované a efektivní logistiky. K Volvu a Renaultu se připojí ještě podnik CMA CGM a obě značky dodávají, že i nadále hledají partnery a investory.


Nová platforma LCV

Nová společnost bude prezentovat zcela novou řadu plně elektrických a softwarově definovaných vozidel, jejichž zahájení výroby je plánováno na rok 2026. Vyjet přitom mají na nové a plně elektrické „skateboardové“ platformě LCV, jež se má vyznačovat vysokou modularitou pro různé typy karoserií při nízkých nákladech a zároveň vysokých nárocích na bezpečnost.

Cílem platformy je poskytnout provozovatelům vyšší kontrolu nad efektivitou provozu prostřednictvím propojených služeb, což má dle tiskového vyjádření vést ke snížení nákladů na logistické služby až o 30 %. Samotné dodávky mají poskytnout různé kapacity baterií dle nasazení a také 800V architekturu.

Čeká se velký nárůst evropského trhu s elektrifikovanými dodávkami

Jsme nadšeni, že můžeme učinit další krok na naší cestě k udržitelným dopravním řešením. Skupina Volvo chce i nadále nabízet svým zákazníkům kompletní dopravní řešení, která jim pomohou dekarbonizovat jejich podnikání. Vidíme rostoucí poptávku po čisté, efektivní a bezpečné městské dopravě a partnerství a spolupráce jsou pro dosažení tohoto cíle klíčové,“ říká Martin Lundstedt, prezident a generální ředitel společnosti Volvo Group. „Elektrifikace a digitalizace připravují půdu pro revoluci na trhu lehkých užitkových vozidel. Skupina Renault hodlá tuto transformaci vést. Jsme velmi hrdí na to, že se dnes můžeme vydat na tuto cestu společně se skupinou Volvo a přinést našim profesionálním zákazníkům ta nejlepší řešení. Těšíme se také na připojení společnosti CMA CGM,“ dodává Luca de Meo, generální ředitel skupiny Renault.

Firmy předpokládají, že se do roku 2030 evropský trh s elektrifikovanými dodávkami ztrojnásobí, což pro ně představuje obrovskou příležitost. Zahájení provozu společného podniku je naplánováno na začátek roku 2024 v závislosti na dokončení všech schvalovacích procesů. Následný vstup CMA CGM do společnosti je rovněž podmíněn dokončením schvalovacího procesu. Společnost by měla mít sídlo ve Francii.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze