Elektrické dodávky Rivian si razí cestu do Evropy, lze je potkat u našich sousedů

Elektrické dodávky Rivian si razí cestu do Evropy, lze je potkat u našich sousedů
Fotografie: Rivian
  • Přes 300 dodávek můžete potkat v ulicích Mnichova, Berlína a Düsseldorfu
  • Dodávka je speciálně uzpůsobena pro evropské silnice – je kratší a také užší

Do Evropy dorazily elektrické dodávky Rivian, které používá Amazon, jak informuje electrek.co. První vozy Rivian EDV se rozjedou po celém Německu a v nadcházejících týdnech jich do ulic Mnichova, Berlína a Düsseldorfu vyjede více než 300, takže je zde vcelku solidní šance je potkat.


Začátek partnerství společností Rivian a Amazon se přitom datuje do roku 2019, kdy Amazon investoval do mladého výrobce elektromobilů 700 milionů dolarů (více než 15 miliard korun). O několik měsíců později se Amazon dohodl, že od výrobce elektromobilů nakoupí více než 100 000 vozidel EDV a do konce desetiletí je uvede do provozu v rámci ekologického závazku Climate Pledge, který Amazon spoluzaložil a jehož cílem je dosáhnout do roku 2040 nulových emisí uhlíku.

Dodávky Rivian jsou přitom od základu navrženy tak, aby upřednostňovaly bezpečnost, udržitelnost, ale přitom poskytly komfort pro řidiče. Jako první se objevily v oblasti Los Angeles v únoru 2021 a následně se rozšířily do více než 100 amerických měst, kde balíčky doručovalo přes 1 000 těchto dodávek.

Do Evropy se vydá speciálně upravená verze

Podle tiskového vyjádření společnosti Rivian dorazily první elektrické dodávky do Evropy tento týden. Společnosti Amazon a Rivian přitom uzpůsobily vozy EDV tak, aby se lépe hodily do evropských měst. V překladu to znamená, že jsou kratší a užší než americká verze.

Rivian EDV – interiér

Dagan Mishoulam ze společnosti Rivian k tomuto milníku uvedl: Jsme nadšeni, že se dnes EDV objevuje v Německu. Toto vozidlo bylo navrženo ve spolupráci s našimi partnery ve společnosti Amazon a na prvním místě je u něj nejen pohodlí a bezpečnost řidiče, ale také životní prostředí. Od řidičů v USA jsme získali neuvěřitelnou zpětnou vazbu a jsme nadšeni, že v Německu můžeme zahájit mezinárodní expanzi. Dnešní den je pro nás opravdovým milníkem, protože EDV zároveň představuje první vozidlo Rivian v Evropě a my se velmi těšíme na naši budoucnost v tomto regionu.

Amazon má nyní více než 3 000 vozů Rivian EDV, které doručují zásilky po Spojených státech amerických. Společnost přitom uvádí, že dosažení cíle mít na silnicích po celém světě 100 000 elektrických dodávek pomůže snížit uhlíkovou stopu z dopravy o miliony tun uhlíku ročně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze