Rivian dodá Amazonu sto tisíc elektrických dodávek

1
Rivian dodá Amazonu sto tisíc elektrických dodávek
Fotografie: Rivian
  • Amazon v minulosti do Rivianu investoval více jak 16 miliard korun
  • Sto elektrických dodávek bude Amazonu doručeno v rozmezí let 2021 až 2024
  • Do Rivianu investovala také automobilka Ford

Do společnosti Rivian investovala automobilka Ford, ale také Amazon, který se nyní společně s Rivianem dohodl na dodávce sta tisíc elektrických dodávek, které Amazon obdrží od roku 2021 do roku 2024, jak píše electrek.co. Amazon do Rivianu investoval 700 milionů dolarů, tedy při aktuálním kurzu okolo 16,3 miliard korun. Dodání elektrických dodávek bude první jejich spolupráce.

Rivian R1T

Rivian je znám především díky svému elektrickému pick-upu. Tedy modelu, o kterém i samotný Elon Musk často mluví a s velkou pravděpodobností by ho do modelové nabídky Tesly rád zařadil. Kdy a zda vůbec se pick-upu s logem Tesly dočkáme, je však otázkou.

Model od Rivianu má na délku 5 475 milimetrů, na výšku 2 015 milimetrů a na šířku 1 815 milimetrů. Rozvor činí 3 075 milimetrů a brodit se můžete vodou až do výšky jednoho metru. Rivian nechce ani tak dominovat na silnici jako v terénu. Maximální světlá výška 360 milimetrů a nájezdový úhel 34 stupňů vpředu a 26 stupňů vzadu jsou pro to dobrým předpokladem. Cena startuje na 64 500 dolarech, tedy na 1,4 milionech korun. První zákazníci dostanou vůz v roce 2020, ti evropští si počkají o rok déle. Jak bude nastavená cenová politika na starém kontinentě není známo.