Audi představilo monopost pro letošní sezónu Formule E

Audi představilo monopost pro letošní sezónu Formule E
  • Nová generace mistrovského vozu má ohromující design, vyšší výkon a hospodárnost i delší dojezd
  • Kromě továrního týmu Audi Sport ABT Schaeffler nasadí dva vozy Audi e-tron FE05 také tým Virgin Racing

Už 15. prosince začne v Ad Diriyahu (Saudská Arábie) nová éra šampionátu Formule E ABB FIA, protože díky delšímu dojezdu budou jezdci poprvé absolvovat celý závod pouze s jediným vozem. Audi nyní představuje nově vyvinutý monopost Audi e-tron FE05, s nímž budou znovu bojovat o titul jezdci Daniel Abt a Lucas di Grassi.

Jedná se o dosud největší novinku v historii Formule E. Poprvé od založení závodního seriálu v roce 2014 bude mít v nové sezóně 2018/2019 každý jezdec k dispozici pouze jeden závodní vůz. Povinné střídání vozů během závodu patří minulosti, protože kapacita akumulátorů již postačuje pro celou dobu závodu, který trvá 45 minut. I to je důkaz toho, jak motoristický sport a především Formule E urychluje vývoj inovací a vyspělé techniky.

Mezi součásti pohonu monopostu Formule E patří elektromotor, invertor, převodovka, části zadní nápravy a příslušný software. Vzhledem k tomu, že ostatní části vozu jsou pro všechny týmy stejné, prokazují výrobci své technické kompetence v oblasti pohonu. Již ve čtvrté sezóně seriálu závodů elektromobilů, která skončila v polovině července v New Yorku pro tým Audi Sport ABT Schaeffler ziskem mistrovského titulu, bylo Audi e-tron FE04 velmi často nejhospodárnějším vozem. Nástupce je evolucí tohoto úspěšného modelu.

V páté sezóně Formule E smí mít elektromotor v kvalifikaci nejvyšší výkon 250 kW (340 k). V závodě je nejvyšší výkon omezen na 200 kW (272 k). Novinkou jsou tzv. aktivační zóny. Pokud jezdec vjede na závodním okruhu do této zóny, zvýší se výkon jeho vozu krátkodobě na 225 kW (306 k). Fanoušci Formule E mohou své oblíbené jezdce i v této sezóně podporovat internetovým hlasováním. „FanBoost“ tímto způsobem zvýší výkon krátkodobě až na 250 kW (340 k).

Všechny týmy Formule E používají identické akumulátory McLaren o hmotnosti 374 kilogramů. Lithium-iontové akumulátory, uložené mezi sedadlem jezdce a systémem pohonu, mají kapacitu 52 kWh a jejich nabití trvá 45 minut. Pro pátou sezónu byla zcela nově vyvinuta brzdová soustava „brake-by-wire“. Ovládání brzd je elektronické bez mechanického propojení mezi brzdovým pedálem a brzdovou soustavou na zadní nápravě. Tím je zajištěno vždy optimální rozdělení brzdné síly mezi nápravy a rekuperace může probíhat s ještě vyšší účinností.

Pátá sezóna závodního seriálu pro elektricky poháněné vozy má na programu 13 závodů ve 12 metropolích. Mezi úvodním podnikem v Ad Diriyahu a oběma finálovými závody v New Yorku v polovině července 2019 se uskuteční závody mimo jiné v Marrákeši (Maroko), Mexiku, Hongkongu (Čína), Římě (Itálie), Paříži (Francie), Monaku a Berlíně (Německo). Každý závod trvá 45 minut plus jedno kolo a převážně se jezdí na dočasně vytyčených městských okruzích.

V sezóně 2018/2019 budou kromě továrního týmu Audi s vozy Audi e-tron FE05 poprvé startovat také jezdci britského závodního týmu Virgin Racing. Partnerství je další novinkou od páté sezóny a má zdravou konkurencí mezi oběma partnerskými týmy průběžně zvyšovat také úroveň výkonů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze