Dostupný motorsport pro všechny. Nový šampionát chce přilákat talenty bez zázemí

Dostupný motorsport pro všechny. Nový šampionát chce přilákat talenty bez zázemí
Fotografie: ACE Championship
  • Vzniká nový závodní seriál ACE Championship
  • Příležitost dá nejen mladým závodníkům, ale i dalším lidem z různých profesí, pro něž je motorsport nedostupný
  • První závody se uskuteční už v roce 2024
  • Šampionát bude mít dvě výkonnostní úrovně

Nejvyšší patra motosportu stále okupují lidé z nejbohatších vrstev, neboť jde o byznys těžce zaměřený na výsledky. A ty bez velkého finančního obnosu udělat takřka nejde. Doposud neexistoval způsob, jak tento přístup změnit. Nicméně přesně takto nesmělý cíl si klade nový šampionát na výchovu talentů ACE Championship, který se má od roku 2024 stát líhní Formule E a dalších elektromobilních sérií.

Vznik série má na bedrech Dilbah Gill, donedávna šéf týmu formule E Mahindra Racing. Šampionát bude mít dvě výkonnostní úrovně – nižší Challenger a Championship, aby přilákal co možná nejvíce začínajících jezdců. Dnešní celosvětový trend je sdílení. Možná právě tím se nechali tvůrci inspirovat, když přišli s nápadem, že i auto bude sdílené pro obě výkonnostní úrovně. Jeden tým bude vždy figurovat v obou úrovních, avšak i když bude mít na startu celkem čtyři jezdce, bude potřebovat pouze dvě auta. To, zda pojede v té či oné úrovni, bude záviset na množství výkonu, který bude možno přepínat.

První monoposty vzejdou z Gen2 vozů Formule E, a to jak konceptuálně, tak i výkonově. Spolu s výše uvedeným by mělo reálně týmům ušetřit nemalé finanční prostředky. I proto už některé stávající týmu Formule E neoficiálně vyjádřily svůj zájem. Vývoj aut by měl být otevřený a fungovat by měl i směrem k přenosu do reálného provozu. Na úvodním prototypu nyní pracuje i bývalý pilot F1 a Formule E Nick Heidfeld.

„Základem šampionátu je poskytovat technologie, příležitosti a platformu pro vývoj. Bude to první šampionát na světě, kde může jeden závodní vůz soutěžit ve dvou různých úrovních. Nabízíme mladým jezdcům cestu v šampionátu ACE, a to za nízké náklady, ale s vysokou protihodnotou. Snažíme se, aby série poskytla zastoupení lidem, kteří mají zájem o závodění, a inženýrům z celého světa, jež dosud nedostali příležitost dostat se na vyšší úroveň,“ přibližuje myšlenku Dilbah Gill, čímž zároveň poukazuje na nerovnost podmínek na indickém trhu.


První ostré závody série jsou naplánovány na rok 2024. Jezdit by se mělo mimo jiné i na regionálních tratích, na trzích, které v současném motosportu nejsou dostatečně zastoupeny. Myšlenka projektu je na papíře působivá. Jak bude fungovat ve skutečnosti a zda nebude jepičího života, jako měly již zaniklé doprovodné série, které tu v nedávné minulosti byly, se teprve uvidí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze