Znervózňují vás řidiči elektrických koloběžek na chodnících? Bird má řešení

Znervózňují vás řidiči elektrických koloběžek na chodnících? Bird má řešení
Fotografie: Vojtěch Dalekorej, fDrive.cz
  • Řidiči elektrických koloběžek často jezdí po chodnících
  • Společnost Bird připravuje řešení v podobě rušivých zvukových signálů
  • Při setrvání na chodníku dojde k úplnému zastavení koloběžky

Elektrické koloběžky představují rychlý, jednoduchý a cenově dostupný způsob přepravy ve městech nejen v rámci tzv. „poslední míle“, ale také jako oblíbené formy kratochvíle. Nezanedbatelnému množství měst (například i Praze) však na frekventovaných úsecích schází infrastruktura pro cyklisty a koloběžkaře, důsledkem čehož (ačkoliv to nemusí být pouze tento důvod) jezdí uživatelé koloběžek po chodnících, čímž ohrožují chodce.

Tohoto palčivého problému si je dobře vědoma také společnost Bird, která se, podobně jako například Lime, zabývá pronájmem elektrických koloběžek. Chystá proto nasazení technologie, která by měla řidiče koloběžky skrze nepříjemné hlasité pípání odradit od toho, aby jezdil po chodníku. Jestli se uživatel koloběžky nachází, nebo nenachází na chodníku, má podle vyjádření pro theverge.com rozpoznat speciální GPS modul, který má „přinést centimetrovou přesnost lokalizace v oblasti mikromobility“.

Pokud uživatele neodradí pípání koloběžky, která jede po chodníku, ani notifikace, jež se budou zobrazovat na telefonu, má nejprve dojít ke zpomalení a následně úplnému zastavení koloběžky. Jestli (a kdy) se podobná technologie objeví i na českých chodnících u sdílených elektrických koloběžek, zůstává prozatím s otazníkem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze