Zlevňování baterií se zadrhlo, cenová parita se odkládá

8
Zlevňování baterií se zadrhlo, cenová parita se odkládá
Fotografie: Tesla Motors
  • Ceny elektrických a spalovacích aut se protnou později
  • Pokud se něco nezmění, ceny baterií napřesrok stoupnou

Ceny baterií do elektromobilů rychle klesaly, zejména díky intenzivnímu vývoji. Z nedávných 1 200 USD (27 000 Kč) za kWh v roce 2010 až na 137 USD (3 080 Kč) za loňský rok a 132 USD (2 970 Kč) letos. Analytici předpovídali, že na magických sto dolarů (2 250 Kč), což je cena, obecně vnímaná jako zlomová kvůli dosažení cenové parity se spalovacím automobilem, cena poklesne v roce 2023. Jenže tato krásná matematika se zadrhla. Vzhledem k celosvětové covidové krizi totiž začaly prudce růst ceny potřebných materiálů a zvrátily dosavadní homogenní vývoj.

Příští rok tedy dojde s největší pravděpodobností k mírnému navýšení, což bude v moderní historii novinkou. Podle electrek.co by cena mohla povyrůst na 135 USD (3 040 Kč). Pokud tedy nedojde k nějakému nečekanému technologickému průlomu, musíme počítat s odložením parity zhruba o dva roky. Uvidíme tedy příští rok, zda se předpověď vyplnila.

Diskuze ke článku
Karel Schmidt
Karel Schmidt
Kritici zase budou mít nabito. Ale vývoj pokračuje, zkoušejí se nové chemie. Stoupající cena materiálů o to víc motivuje k hledání složení, které ty nejdražší nepotřebuje. Na technologický průlom to nevypadá, ale po malých krocích vývoj pokračuje. Zaseknutá je ekonomika. I USA bude mít 6% inflaci, takže pokud cena +- zůstane, tak dojde k reálnému zlevnění.
Danny Czech
Danny Czech
No ale vzhledem k tomu, že ceny spalováků a ojetin taky docela výrazně zdražily, tak to ve výsledku může skončit šul-nul.
Marcel Delponte
Marcel Delponte
A tak je to v elektromobilitě se vším!
Alex Ander
Alex Ander
I zakladni pravidlo poptavky zveda ceny. Stejne, jako u nemovitosti, proc zlevnovat, kdyz je zakaznik ochoten platit cim dal vic.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze