Zběsile vypadající BMW XM v edici Label Red je skutečností. Nabídne 748 koní

1
Zběsile vypadající BMW XM v edici Label Red je skutečností. Nabídne 748 koní
Fotografie: BMW
  • Kombinovaný výkon dosahuje 748 koní
  • Baterie vozu půjde nabíjet výkonem až 7,4 kW
  • XM Label Red zaručuje brutální zrychlení a divoký řidičský požitek

Přijdou vám současná SUV od BMW nudná? Pak je tu model XM, který přichází v ostré edici Label Red. Každý z majitelů dostane možnost využívat výkon až 550 kW (748 koní), sportovní pohon všech kol a myslelo se také na ekologii. Výroba bude zahájena letos v srpnu v americké továrně ve Spartanburgu. Ve stejném termínu je naplánována také produkce exkluzivní edice tohoto vrcholného modelu s matně černým metalickým lakem BMW Individual Frozen Carbon Black. Ta bude limitovaná počtem 500 exemplářů.

Hnací soustava M Hybrid s vysokým a přesně modulovatelným podáním výkonu

Nově představená verze Label Red působivě demonstruje opojný účinek elektrifikace pohonného systému ve vysokovýkonných modelech BMW M. Precizně vybroušená souhra elektromotoru a motoru V8 zajišťuje okamžitý přísun výkonu, který pak důrazně narůstá a pokračuje bez omezení až do nejvyšších sfér otáčkového spektra. Tato kombinace spalovacího motoru a elektromotoru odpovídá technickému řešení pohonné jednotky nového speciálu pro vytrvalostní závody BMW M Hybrid V8, který letos úspěšně debutoval v závodě 24 hodin Daytony v severoamerické sérii IMSA a v roce 2024 by se měl postavit na start závodů včetně legendární 24hodinovky v Le Mans.

S celkovým výkonem zvýšeným na 550 kW/748 k překonává nová vrcholná verze standardní BMW XM vyráběné od prosince 2022 o 70 kW/95 k. Celkový točivý moment se zvýšil o 200 Nm a nyní vrcholí hodnotou 1 000 Nm. Výkon je na silnici přenášen systémem pohonu všech kol M xDrive. Kombinací rychlých a přesných reakcí výkonné hnací soustavy spolu s pečlivě sladěnou charakteristikou podvozku vznikají jedinečné zážitky z doslova extrémní jízdní dynamiky a agility. Nejnovější generace osmiválcového motoru vyniká extrémně rychlým nástupem výkonu, zvýšenou účinností a minimalizací emisí. Kromě křížového sběrného výfukového potrubí se vyznačuje také zesíleným klikovým mechanismem, přeplňováním turbodmychadly s elektricky ovládanými obtokovými ventily a zdokonaleným systémem mazání s účinnějším odlučovačem.

V modelu BMW XM Label Red má osmiválec ještě větší podíl na celkové hodnotě dosahovaného výkonu. Jeho maximální výkon činí 430 kW/585 k a maximální točivý moment dosahuje 750 Nm, což je o 100 Nm více než u verze motoru V8 používaného ve standardním BMW XM. Maximum točivého momentu je navíc k dispozici v širokém rozsahu od 1 800 do 5 400 ot/min. Sportovní výfukový systém vozu disponuje dvěma elektronicky řízenými a plynule nastavitelnými klapkami poskytuje bohatý zvukový doprovod, který ztělesňuje výkon, energii a živelnost typické pro výkonné motory V8. Zvuk motoru proto má velmi osobitý charakter, což platí také pro dva páry koncovek výfuku, které jsou na každé straně umístěné nad sebou.

Elektromotor přispívá k maximálním celkovým hodnotám BMW XM Label Red výkonem až 145 kW/197 k a nominálním točivým momentem 280 Nm. Avšak pro zvýšení točivého momentu produkovaného elektromotorem na 450 Nm, které reálně mohou jít do vstupního hřídele převodovky, se používá BMW patentovaný předsazený redukční převod. Tímto způsobem je kompaktní elektromotor schopen poskytnout takový nárůst točivého momentu, jehož by bylo při obvyklém řešení možné dosáhnout pouze pomocí mnohem větší a těžší jednotky. Intenzivnější nárůst síly, který je výsledkem použití předřazeného redukčního převodu umístěného mezi rotorem elektromotoru a vstupním hřídelem převodovky, je zřetelně cítit jak při zrychlení z místa, tak při pružné akceleraci během jízdy. BMW XM Label Red potřebuje ke sprintu z 0 na 100 km/h pouhých 3,8 sekundy. Jeho maximální rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h, ale u vozů vybavených volitelným paketem M Driver's se zvyšuje na 290 km/h.

Kombinovaná nabíjecí jednotka systému M Hybrid umožňuje nabíjení střídavým proudem o výkonu až 7,4 kW. To znamená, že vysokonapěťovou baterii lze doplnit z 0 na 100 % nabití za 4,25 hodiny. Prediktivní řízení teploty zkracuje dobu nabíjení pečlivě zvoleným zahříváním nebo chlazením baterie. Součástí standardní výbavy je flexibilní rychlonabíječka Flexible Fast Charger pro použití v kombinaci s domácími nebo průmyslovými zásuvkami, stejně jako kabel Professional Mode 3 určený pro čerpání elektřiny na veřejných nabíjecích stanicích. Oba tyto prvky standardní výbavy lze uložit do stylové a exkluzivní tašky a zajistit v zavazadlovém prostoru pomocí kombinace karabiny a pásu.

Technické parametry BMW XM Red Label

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 5 110 × 2 005 × 1 755 mm, 2 760 kg
PohonHybridní (elektřina/benzin), hnaná náprava: 4×4
Výkon550 kW, 748 koní, točivý moment: 1 000 Nm
Baterie29,5 kWh (25,7 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenípalubní: 7,4 kW, konektory: Mennekes
SpotřebaKombinovaná: ? l / 100 km
Cena od4 339 400 Kč
Diskuze ke článku
Stanislav Vondraš
Stanislav Vondraš
Němci jsou poslední dobou naprosto mimo. Chtějí zelenou cestu, ruší jaderné elektrárny a vyrábějí nesmyslné neekonomické obludy s nesmyslnou spotřebou a hmotností, pro pár nenažranců.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze