Závody Formule E bez řidičů? Seznamte se s Roborace

  • Žádný řidič za volantem, pouze chytré technologie
  • Každý z deseti týmu vyšle na okruh hned dva monoposty
  • Dočkat se máme už příští rok

I v dnešní době, kdy jsou automobily vybaveny nejmodernější elektronikou, musí za volantem vždy sedět nějaká osoba, tedy pokud pomineme autonomní vozy, které testuje řada společností. Například Formuli 1, která patří mezi neoblíbenější motoristické sporty, si jen těžko dokážeme představit bez hvězdných pilotů. Zato ve Formuli E je závod autonomních monopostů v plánu, a to již od příštího roku.

„Jsme přesvědčeni, že v budoucnu budou všechna vozidla na světě využívat autonomní řízení v kombinaci s pohonem na elektrickou energii. Díky tomu by se mělo zlepšit životní prostředí a také bezpečnost silničního provozu,“ řekl Denis Sverdlov, zakladatel Roborace

V každém závodě bude k vidění deset týmů, tedy dvacet monopostů. Velmi zajímavou a zároveň atraktivní možností bude spolupráce mezi vozy, která se dá jednoduše naprogramovat. Za každý tým budou jezdit rovnou dva monoposty. Tím celý závod dostane větší náboj. Více detailů zatím nebylo prozrazeno, a tak si na další informace musíme počkat do příštího roku.

Rozhodně se nejedná o první autonomní vozidla, které budou vyslána na závodní okruh. Něco podobného už ukázala automobilka Audi. Ta naprogramovala model RS7, který poté kroužil po závodním okruhu a zajel velmi, velmi dobré časy.

Zdroj: slashgear.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze