Zapomeňte na Android Auto. CarPC AADongle dostane do vozu plnohodnotný Android

4
Zapomeňte na Android Auto. CarPC AADongle dostane do vozu plnohodnotný Android
Fotografie: CarPC
  • Crowdfundigový projekt slibuje zařízení, které do vašeho vozu dostane plnohodnotný Android
  • Vůz musí být připraven pro Android Auto
  • Cena by se mohla pohybovat okolo 3 tisíc korun s plánovaným začátkem výroby v květnu

Android Auto je stále populárnější forma, jak nahradit obvykle nemoderní vestavěné navigační a entertainment systémy vozů za to, co právě máte v telefonu. Ať už je to dynamická navigace pomocí Google Map či Waze anebo hudba streamovaná ze Spotify či podobných služeb. Na druhou stranu Android Auto je dosti omezené, co se nabídky funkcí týče. Google to sice zdůvodňuje bezpečností při řízení, ale až do nedávna měl čistě obchodní omezení spočívající v tom, že do Android Auto nepustil jiné navigace než ty svoje.

A protože je Android Automotive Auto pro většinu výrobců ještě hudbou vzdálené budoucnosti, leckdo řeší tento problém držákem na telefon, zatímco velký displej v jeho autě nečinně zahálí. Řešení se snaží přinést společnost CarPC, která na indiegogo.com startuje crowdfundignovou kampaň AADongle. Toto zařízení by mělo fungovat tak, že po zapojení do USB zdířky v autě, které podporuje Android Auto, dostane na displej infotainmentu plnohodnotný Android 9.

AADongle
Zařízení vypadá jako větší USB disk a připojíte ho k portu vozu, který umí Android Auto.

Hlavní výhodou by pak měla být schopnost spouštět libovolné aplikace, které najdete předinstalované v donglu nebo si je můžete stáhnout z Obchodu Google Play. Na displeji auta si tak pak klidně můžete dopřát klipy z YouTube nebo dokonce oblíbený seriál z Netflixu.

AADongle
Technické specifikace připomínají spíše telefon z nižší nebo low-endové třídy, ale v autě by to nemuselo vadit.

Zařízení se bude vyrábět ve třech variantách: Lite, Basic a Pro. První nabídne osmijádrový procesor s 3 GB RAM a 32 GB vnitřního úložiště, střední 4/64 GB a nejvyšší přidává ještě samostatnou konektivitu v podobě 4G/LTE. Nižší modely mají Wi-Fi, skrze nějž se mohou připojit například k hotspotu z telefonu.

Základní verzi lze získat za příspěvek 119 dolarů, nejvyšší pak 149 dolarů, což je asi 2 700, respektive 3 400 korun, plus náklady na dopravu. Je však nutné podotknout, že se jedná o podporu v crowdfundingové kampani, nikoli nákup na e-shopu. Poměrně optimisticky vyznívá vzhledem ke celosvětové čipové krizi slibovaný květnový termín dodání. Na druhou stranu se podle fotografií a videí zdá, že zařízení už má vývoj za sebou a firma shání peníze jen na rozjezd masové produkce.

Diskuze ke článku
Joža Novák
Joža Novák
Android 9 nemá AA, musíte instalovat z apky, od 10 nahoru je AA součástí systému.
Víťa Vacek
Víťa Vacek
Toto je extrémně cool, jen nevidím důvod proč si kvůli tomu pořizovat speciální HW. To samé musí být možné udělat SW úpravou mobilního telefonu. Doufám, že se z toho Google poučí nebo někdo nabídne SW hack pro standardní telefony, který umožní to samé.

Přesně, ať se automobilky nesnaží dělat SW. Nemůžou konkurovat Apple/Google. Jediné co z toho auta chce člověk použít je velký display na správném místě.
Ivo Studnicka
Ivo Studnicka
Hmm autorádio mám nové Pioneer telefon aktuální a stejně přes vyzkoušení 3 kabelu mě propojení zrcadlení telefonu nejde... Nechápu. Chce to nějakou aktualizaci po zapojení ale píše mě to že není dostupná na našem trhu... 🤔HF přes BT samozřejmě jde čísla vidím volat se dá zprávy mě to ale už nezobrazí... Musí v tom být sw chyba ale jaká?? Telefon Nokia s dostupnou aktualizaci sw android. Už nevím investice na nic... 🤔

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze