Za dva roky dorazí silniční raketa s logem BMW. Využije elektřinu a logo M3

Za dva roky dorazí silniční raketa s logem BMW. Využije elektřinu a logo M3
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • Poprvé v historii přijede plně elektrická varianta
  • Využije platformu Neue Klasse
  • Kombinovaný výkon se má pohybovat okolo 700 koní

S představením nové platformy Neue Klasse se BMW mílovými kroky posouvá k další elektrifikaci své produktové řady. Za pouhé dva roky vytvoří novou řadu elektromobilů, které nabídnou mnohem větší efektivitu, rychlejší nabíjení a vyšší dojezd. A jelikož v plánu je i další generace sportovního sedanu M3, ani jemu se nevyhne elektrický pohon. Blíže o tom píše de.motor1.com a podle všeho se elektrické varianty dočkáme již na konci roku 2026. Zběsile rychlá novinka dostane označení iM3 a má to svůj důvod. Automobilka totiž pomalu opouští tradiční označení benzinových modelů s písmenem „i“ na konci, které přenechá vozům s elektrickým pohonem.

Chystané BMW iM3 bude naprosto revoluční a podle BMW to bude to nejrychlejší, co kdy značka vyrobila. Nebudou chybět čtyři elektromotory (každý na jedné nápravě), bateriové články šesté generace, 800V architektura a možnost nabíjení rychlostí až 270 kW. Tvůrci iM3 zcela jistě nezapomenou na dravý design, sportovní podvozek a otázkou bude snad jen váha. Ta je často diskutovaným tématem napříč celým segmentem elektromobilů. Zajímavostí je, že platforma Neue Klasse dokáže pojmout techniku o výkonu až 1 341 koní. Takovou porci ale novinka zřejmě nedostane, ačkoliv by tím srovnala krok s Teslou Model S Plaid a Lucidem Air Sapphire.

Premiéra čistě elektrické trojkové řady je naplánována na příští rok. Očekávat máme reinkarnované označení i3 a vstup do prodeje se uskuteční na začátku roku 2026. Spekulace dále hovoří o tom, že příští BMW M3 dostane dvě verze. Kromě zmíněné iM3 se dost možná objeví i plug-in hybridní M3, která si naposledy zachová spalovací motor a přirozený zvuk.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze