Z důvodu nařízení Evropské unie omezuje Tesla některé funkce Autopilota

1
Z důvodu nařízení Evropské unie omezuje Tesla některé funkce Autopilota
  • Tesla z důvodu regulace vydává pro Model S a X novou aktualizaci
  • Ta bude omezovat rozsah otáčení volantu systémem automatického řízení

Je zvyklostí, že Tesla s každým svým softwarovým updatem přináší pro automobily nějakou tu funkci navíc. Ovšem nejnovější update systému Autopilot naopak některé funkce systému pro evropské zákazníky stahuje. Tesla tím reaguje na novelizaci předpisu Evropské unie týkající se asistenčních systémů řízení automobilů a možností jejich ovládání volantu, která byla přijata již v loňském roce.

Tesla Model S (2012)

Jak informuje web electrek.co, automobilky musí podrobit své asistenční systémy novým regulacím, které mohou současné systémy určitým způsobem limitovat, což se týká také Autopilota od Tesly. Model S a Model X proto dostanou novou aktualizaci softwaru 2019.16.1.

Vzhledem k novým místním předpisům byl nastaven limit rozsahu otáčení volantu při aktivovaném automatickém zatáčení. To může snížit schopnost systému správně projíždět ostrými zatáčkami. Kromě toho musí být pro automatickou změnu jízdního pruhu aktivován směrový signál nastavením směrovky do první polohy a změna jízdního pruhu musí být zahájena do 5 sekund po spuštění směrového signálu,“ komentuje změny Tesla.

Aktualizace se nebude týkat Tesly Model 3, která má systém nastaven již tak, aby byl s novým nařízením zcela kompatibilní. Někteří řidiči si však stěžují, že se jedná o omezující prvek, který se negativně podepisuje na jízdním projevu vozu s aktivovaným systémem Autopilot. Přesto je nutné onu aktualizaci provést. Tesla by si mohla zažádat o udělení výjimky, pokud by prokázala, že je její systém v původním stavu bezpečnější, ovšem to nějaký pátek potrvá a do té doby je nutné nařízení akceptovat.

Tesla Model S 70D – test

Technické parametry Tesla Model S (2012) 75D

Konstrukce? × ? × ? mm, ? kg
Pohon?, hnaná náprava: 4×4
Výkon386 kW, 518 koní
Baterie75 kWh
Nabíjenípalubní: 12 kW,
Spotřeba?, dojezd: 417 km
Cena od2 080 000 Kč

Technické parametry Tesla Model X 75D

KonstrukceMPV, 5 029 × 1 999 × 1 684 mm, 2 300 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon245 kW, 328 koní, točivý moment: 755 Nm
Baterie75 kWh (93,7 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 150 kW, palubní: 12 kW, konektory: NACS, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 21 kWh / 100 km, dojezd: 380 km
Cena od2 500 000 Kč
Diskuze ke článku
Ficus
Zrovna jsem říkal, že se auto chová nějak hovadsky, a v podstatě je po stažení aktualizace, ten autopilot k ničemu. Jen se to chová nebezpečněji, nečitelně, nepoužitelně. Jestli tohle má být výsledek úředníků z unie, tak doufám v její brzký konec....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze